O bobrih, ekosistemskih inženirjih

29.3.2024 | 11:15

O bobrih, ekosistemskih inženirjih

V ponedeljek, 25. 03. 2024, smo dijaki programa naravovarstveni tehniki Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije gostili predavateljico Leo Likozar Turk z Društva Lutra, ki nam je osvetlila življenje bobra. Gospa je s seboj prinesla tudi nagačen primerek tega ekosistemskega inženirja, kar nam je omogočilo, da smo si lahko od blizu ogledali njegovo telo.

Videli smo, da so njegovi sprednji zobje oranžne barve zaradi vsebnosti velike količine železa, na desni sprednji taci ima dvojni krempelj, s katerim si odstranjuje umazanijo iz dlake, ima ploščat rep, ki mu pomaga pri plavanju.

Na predavanju smo izvedeli, da sta poznani dve vrsti bobrov, evrazijski in kanadski, pa tudi, da je izključeno rastlinojed, ki si hrano večinoma išče v 20-metrskem obvodnem pasu. Hrani se s skorjo, listi in poganjki različnih lesnatih rastlin (vrbe, topoli, jelše …) pa tudi z zelišči in vodnimi rastlinami. Podira lahko velika drevesa s premerom več kot 1 m, vendar raje izbira manjša, saj tako lažje doseže drobne vejice z listi. Ob pomanjkanju obrežne vegetacije zaide tudi na polja, travnike in v sadovnjake.

O bobrih, ekosistemskih inženirjih

Spoznali smo tudi bobrove pozitivne učinke na ekosistem, posebej še vlogo mokrišč, ki nastanejo kot posledica bobrovih jezov. Poleg teoretične predstavitve tega do 35 kg težkega glodavca smo isti dan videli tudi pravo bobrišče, bobrov jez in bobrovo livado. Slušatelji in predavateljica smo se sprehodili do Lešnice, kjer smo ob/v potoku Lešnica občudovali mojstrovine evroazijskega bobra. Kljub temu, da zemljišča ob bobrovih jezovih občasno poplavljajo in se kmetje zaradi tega jezijo, ne smemo pozabiti, da bober z gradnjo jezov in kopanjem stranskih vodnih kanalov ustvarja in vzdržuje mokrišča, stranske rečne rokave in predele z različnimi hitrostmi vodnega toka. S tem prispeva k blaženju poplav in suš, zmanjševanju količine toplogrednih plinov ter čistejši površinski in podzemni vodi.

Najbolj pa nas je začudila informacija, da lahko bober podre topol premera 25 cm v 4 urah.

Leja Hudoklin, Lucija Polšak in Teja Vodopivc Teja, dijakinje tretjega letnika, program naravovarstvo
Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija

Galerija

_zzbober (1)
_zzbober (2)
_zzbober (3)
_zzbober (4)
_zzbober (5)
_zzbober (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava