Peš iz dolin do višin, do zasavske Svete gore

29.3.2024 | 12:30

Peš iz dolin do višin, do zasavske Svete gore
Peš iz dolin do višin, do zasavske Svete gore

Peš iz dolin do višin je dolgoročna usmeritev Planinske zveze Slovenije spodbujanja trajnostnega in okolju prijaznega obiska gora - hoja, kolesarjenje do izhodišč planinskih izletov, uporaba javnega potniškega prometa, souporaba osebnih vozil.To je tudi vodilo za izbiro pohodniških izletov DU Dolenjske Toplice. Še posebno zato, ker imamo upokojenci možnost brezplačnega prevoza in seveda tudi čas, da si rezerviramo dan samo zase. Že nekaj izletov smo lani in letos opravili na okolju prijazen način. Zasavskih hribov je kar nekaj in čeprav jih večkrat obiščemo, so vedno zanimivi in izhodišča različna.

Plan torkovega pohoda, 26.3.2024, je bila Zasavska Sveta gora, 852 m visoka razgledna vzpetina nad Litijo, na levem bregu reke Save. Razgledi segajo vse do Alp, Pohorja, zasavskih hribov. Je magična gora, ki ji pravijo tudi knapovska pljuča, namenjena za oddih in rekreacijo ter privablja vedno več ljubiteljev narave, tako pohodnikov in kolesarjev iz različnih koncev Slovenije.

Organizacijsko je to cel projekt in vedno ne gre vse po načrtih, a s skupnimi močmi in dobro voljo smo ga izpeljali. 12 pohodnikov se je v sončnem jutru odpeljalo z vlakom iz Novega mesta do Ljubljane. Ker je imel vlak nepredvideno zamudo, smo morali počakati na naslednjo povezavo do ŽP Sava. Jutranja kavica v Ljubljani je prijala vsem. S pohodom smo začeli v kraju Sava. Strmo od postaje smo zagrizli v hrib, po lepi gozdni poti, do prve kmetije, do vasi Tirna, kjer se kmalu v ozadju pokaže sam vrh, ki se je kopal v soncu. Tako blizu, a potrebno je bilo kar nekaj korakov po razgibani , razgledni pokrajini, kjer se poznajo rezultati pridnih rok. Tu in vse do Rovišč, so lepe kmetije in obdelane površine, travniki. To so kraji, oddaljene od vrveža v dolini, kraji za mir in spokojnost, za sožitje z naravo.

Po krajšem postanku, nato po cesti in levo po poti obdani s cvetočo reso, do Planinskega doma, ki je žal zaprt. Na vrhu stoji romarska cerkev posvečena Materi božji z bogato zgodovino, ki se prvič  omenja že leta 1250 ,obdajajo jo številni spomeniki. Posebno mesto ima spomenik borca iz prve svetovne vojne, delo Toneta Kralja. Ob cerkvi je zvonik, ki je služil kot obrambni stolp. Posebnost je obzidje iz turških časov in seveda bogato okrašeno župnišče.

Zapustili smo prelepo goro, se spustili do Rovišča z namenom, da se preko Leš vrnemo do izhodišča, ker se je že oblačilo in pihal je mrzli veter. Kljub temu, da radi hodimo, smo se razveselili pogleda na avtobus, ki je ravno prišel do konca vasi. Seveda plan se je spremenil, odpeljali smo se z redno linijo do Zagorja, se sprehodili po cvetočem parku do spomenika, v spomin dr. Janeza Dernovška, se ustavili v bližnjem lokalu in odpeljali z redno, direktno linijo v Ljubljano, kjer nas je že čakal vlak za povratek v Novo mesto. Vse se je poklopilo za lepo preživet dan med zasavskimi vzpetinami, med prijaznimi ljudmi, ki znajo uživati v danem trenutku.

Načrti se že delajo za vnaprej, zelo mikavna je Čemšeniška planina. Spet bo projekt, ki se lahko na hitro spremeni, a če smo prilagodljivi in pozitivno naravnani, se vse izpelje. Ostal je spomin na lep dan in nasmeh, nasmeh, namenjen vsem prijateljem hoje, druženja in narave!

Elica Pavlič, DU Dolenjske Toplice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava