DL: Avtobiografija dr. Janeza Grila - Od kaplana do novomeškega prošta

16.4.2024 | 14:40

Dr. Janez Gril s svojo novo knjigo Sveto, preprosto in pristno, ki je izšla ob njegovi zlati maši (Foto: L. M.)

Dr. Janez Gril s svojo novo knjigo Sveto, preprosto in pristno, ki je izšla ob njegovi zlati maši (Foto: L. M.)

Jubileji so priložnost za marsikaj in tako je ob lanski zlati maši novomeški duhovnik, teolog in urednik dr. Janez Gril, eden najvidnejših mož katoliške cerkve pri nas, napisal svojo avtobiografijo z naslovom Sveto, preprosto in pristno.

»Ob 50-letnici duhovniške službe sem sklenil na kratko popisati nekaj najzanimivejših dogodkov in postaj iz svojega življenja ter knjigo podariti prijateljem. V znamenje hvaležnosti Bogu in vam, moji dragi sopotniki, da smo del poti lahko prehodili skupaj,« pravi avtor, ki je svoje spomine strnil na 104 strani zanimivega branja. Povod za naslov knjige je bila pesem Srečka Kosovela Ecce homo, čudovit verz, iz nje si je Janez Gril namreč izbral za novomašniško geslo: »Eno je vroče: žeja Pravice in Odrešitve. Eno je sveto: Preprosto in Pristno.«

Knjigo so prejšnji teden prvič javno predstavili v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, z avtorjem pa se je pogovarjal Janez Pezelj.

Ob lanski zlati maši je dr. Janez Gril izdal avtobiografijo.

V avtobiografiji 76-letni Janez Gril zanimivo in tudi duhovito, kar je ena izmed njegovih značajskih lastnosti, popiše svoje življenje: od otroških let v kmečki in verni družini v vasi Bušinec pri Dolenjskih Toplicah, kjer je bil kot prvorojenec celo namenjen za prevzemnika družinske kmetije, pa vse do odločitve za duhovniški poklic, šolanja v malem semenišču v Vipavi, študija na ljubljanski teološki fakulteti, posvetitve v duhovnika leta 1973 ter nato študija sociologije v Rimu, kjer je leta 1983 doktoriral na ugledni Gregorijani, pa do vseh služb in pomembnih zadolžitev, ki so sledile.

Pogovor z dr. Janezom Grilom (na levi) je vodil mag. Janez Pezelj. (Foto: L. M.)

Pogovor z dr. Janezom Grilom (na levi) je vodil mag. Janez Pezelj. (Foto: L. M.)

KUP UGLEDNIH FUNKCIJ

Teh ni bilo malo: med drugim je bil predavatelj na Teološki fakulteti v Ljubljani, vrsto let urednik in direktor verskega tednika Družina, sodeloval je v različnih odborih in komisijah, na njegovo pobudo je v Kočevskem rogu potekala prva spravna slovesnost, bil je v pripravljalnem odboru ob obeh papeževih obiskih v Sloveniji, med ustanovitelji časopisa Slovenec, tri mandate član programskega sveta RTV Slovenija pa tudi med prizadevnimi duhovniki za ustanovitev novih škofij, med drugim novomeške.

Po ustanovitvi Škofije Novo mesto leta 2006 je postal njen duhovnik, ekonom, kanonik Stolnega kapitlja, pozneje pa še ravnatelj Škofijske gospodarske uprave, direktor družbe Bonificij ter direktor zasebnega Baragovega zavoda za verske in kulturne dejavnosti. Po imenovanju novega škofijskega vodstva leta 2021 se je od teh funkcij poslovil in bil imenovan za zakonitega zastopnika Stolnega kapitlja Novo mesto in člana Duhovniškega sveta škofije. Od avgusta 2022 z veseljem opravlja naloge duhovnega pomočnika za pastoralno področje Ambrus, Zagradec, Šmihel, prebiva pa v Novem mestu.

Kot je povedal na predstavitvi knjige, ga bo 9. marca novomeški škof dr. Andrej Saje ob 10. uri v novomeški stolnici tudi uradno razglasil za prošta novomeške škofije. Ta naziv sprejema s hvaležnostjo in spoštovanjem.

ZANIMIVA SREČEVANJA

Avtobiografijo Janeza Grila z naslovom Sveto, preprosto in pristno spremlja veliko fotografij iz osebnega arhiva in arhiva Družine; avtorja prikazujejo od mladih let naprej, npr. ko je imel kot kaplan celo »bitlovsko frizuro«, ki je jezila tamkajšnjega župnika, veselila pa mladino.

DL: Avtobiografija dr. Janeza Grila - Od kaplana do novomeškega prošta

Zanimivi so zapisi, ko je na Gorenjskem igral tenis s prvoborcem, partizanom in cerkvenim ključarjem pa tudi z upokojenim polkovnikom JLA – ti so na igrišču preklinjali, pa jim je jasno povedal, da takrat, ko bo on igral, tega ne bo. Kot študent v Rimu je bil Janez Gril slabo uro celo talec zloglasnih Rdečih brigad v nekem rimskem bifeju!

Nova Grilova knjiga ima po Pezljevem mnenju tudi domoznansko vrednost, saj je v njej najti znane priimke, od pred kratkim upokojenega kardinala dr. Franca Rodeta, priljubljenega novomeškega prošta Jožefa Lapa, nemškega politika Helmuta Kohla pa tudi naše revolucionarje, kot so: Miha Marinko, Franc Leskovšek Luka in Stane Dolanc. V avtobiografiji avtor na argumentiran način pojasni tudi veliko slovensko bolečino, ki traja od druge sv. vojne naprej, zunajsodne poboje, kjer popiše tudi žalostne družinske izkušnje. Začutiti je njegov krik po pravičnosti in najti odgovore na vprašanje, kako živeti v slogi, kljub dogodkom iz polpretekle zgodovine.

Gril je velik domoljub, ki je bil vesel osamosvajanja Slovenije in njene demokratizacije, pri kateri je tudi sam sodeloval. Meni, da smo danes premalo ponosni na doseženo, na samostojno državo. »Če bi bili Slovenci hvaležnejši, prijaznejši in prizanesljivejši drug do drugega pa tudi manj zamerljivi in privoščljivi, bi lahko živeli v raju pod Triglavom! Škoda,« pravi.

NARAVA, HUMOR …

Niti najmanj ni naključna naslovna fotografija knjige, in sicer kapele Marije Snežne v Gozdu - Martuljku – Janez Gril je njen skrbnik že štiri desetletja in tu preživlja dopust ter si nabira moči. Je namreč velik ljubitelj planin in gora; na njihovih vrhovih je vedno iskal nova obzorja in upanja ter nove poglede v prihodnost. Planinska zveza Slovenije ga je celo nagradila z zlatim častnim znakom.

Še danes vsak prosti čas izkoristi za sprehode in tek v naravi, tudi v rodni topliški občini, kamor rad zahaja k bratu, kot ob Krki v Novem mestu in na Marofu. Je navdušen gobar. Nasmejan pove, da starostne težave preganja še s smehom in z dobro voljo, ki jo deli naokrog in sebe označuje za alternativnega zdravilca s smehom. V zadnjih letih je izšlo kar nekaj njegovih knjižic z zbranimi duhovitimi šalami in domislicami z naslovom Smeh je pol zdravja!

Janez Gril pove, da gotovo v nobenem drugem poklicu kot duhovniškem ne bi spoznal toliko zanimivih ljudi in srečal toliko človeških bližin. »Kot veren človek lahko rečem, da je bilo vse po božjem načrtu. Moje življenje je bilo lepo, s kakšno težavo, seveda, a je teklo zadovoljno. In upam, da sem zadovoljstvo prinašal tudi drugim ljudem,« pravi.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava