Strokovna ekskurzija belokranjskih in novomeških častnikov v Idrijo in Kobarid

22.4.2024 | 14:00

Strokovna ekskurzija belokranjskih in novomeških častnikov v Idrijo in Kobarid

Belokranjski in novomeški častniki smo se za leto 2024 dogovorili za kar nekaj skupnih aktivnosti, med drugim tudi za spomladansko strokovno ekskurzijo v porečje Idrijce in Soče.

Tako nas je v soboto, 20. aprila 2024, zjutraj zarana avtobus odpeljal iz Črnomlja preko Semiča in Metlike čez Gorjance. V Novem mestu so se nam pridružili častniki in njihove soproge iz OZSČ Novo mesto, v Grosupljem pa so vstopili še zadnji potniki proti zahódu in avtobus je bil poln.

Za prvo jutranje okrepčilo smo se ustavili na počivališču Barje v Ljubljani, nato pa smo vožnjo nadaljevali skozi Logatec in Godovič po »Keltiki« proti Idriji. Prvo postajo smo imeli pri Divjem jezeru, kjer sta nas pozdravila domača predsednika Območnih združenj (Idrija-Cerkno) ZSČ in ZVVS. Vse nas je očaral naravni biser Divje jezero, ki si gotovo zasluži svoje ime.

Sledila je naslednja postaja – Idrija. Skozi mesto smo se sprehodili do gradu Gewerkenegg, v katerem se nahaja muzej, posvečen predvsem dvema dejavnostma, značilnima za idrijsko območje: pridobivanju živega srebra in idrijskemu čipkarstvu. Ob strokovnem vodenju smo spoznavali zgodovino tega nekdaj pomembnega mesta.

Iz gradu-muzeja smo pot nadaljevali v dveh skupinah: prva je odšla na ogled Vojnega muzeja Idrija, druga pa se je napotila v idrijsko podzemlje – v Antonijev rov.

Globoko pod zemljo smo spoznavali obsežno območje rudarjenja živega srebra, predvsem pa je na nas naredilo vtis težko življenje rudarjev, katero del rudnika, namenjen obiskovalcem, nazorno prikazuje.

Po ogledih smo si privoščili kosilo, nato pa je sledila vožnja ob reki Idrijci proti Mostu na Soči, Tolminu in Kobaridu.

V Kobaridu smo vstopili v Muzej I. svetovne vojne, kjer smo se ob nazornem vodenju seznanjali s srhljivimi dogodki iz »Vélike vojne«, saj so prav na tem področju potekali težki in krvavi boji z ogromno žrtvami.

Po ogledu muzejskih eksponatov smo se napotili še na kobariško kostnico italijanskim žrtvam I. svetovne vojne.

V večernih urah je sledil še povratek proti Dolenjski in Beli krajini. Spotoma smo urejali vtise s sobotne poučne in zanimive ekskurzije na drugi konec Slovenije.

Besedilo: Peter Golobič
Fotografije: Hermina in Peter Golobič

Galerija

_ekskirzija (01)
_ekskirzija (02)
_ekskirzija (03)
_ekskirzija (04)
_ekskirzija (05)
_ekskirzija (06)
_ekskirzija (07)
_ekskirzija (08)
_ekskirzija (09)
_ekskirzija (10)
_ekskirzija (11)
_ekskirzija (12)
_ekskirzija (13)
_ekskirzija (14)
_ekskirzija (15)
_ekskirzija (16)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava