Simbolika rastlin v Svetem pismu in drugih svetih knjigah

25.4.2024 | 09:20

Simbolika rastlin v Svetem pismu in drugih svetih knjigah

V petek, 17. maja 2024, ob 18. uri vas vabimo na odprtje mednarodne gostujoče razstave iz Portugalske z naslovom Simbolika rastlin v Svetem pismu in drugih svetih knjigah.

Mednarodna gostujoča razstava iz Portugalske

SIMBOLIKA RASTLIN V SVETEM PISMU IN DRUGIH SVETIH KNJIGAH

Muzej krščanstva na Slovenskem, 17. 5. 2024 – 2. 9. 2024

O RAZSTAVI

Letni cikli in »zagonetno« obnavljanje rastlin so prispevali k svetim lastnostim in posebnim sposobnostim, ki jim jih pripisujemo. Zaradi njihovih oblik, listov, cvetov, plodov, semen in vonjav številne rastlinske vrste veljajo za simbole različnih veroizpovedi in prepričanj. Čaščenje se je prenašalo iz roda v rod vse do današnjih dni. Tako rastline še vedno povezujemo s kulturnimi in verskimi vrednotami, ki jih danes uporabljamo na simboličen način, včasih pa se niti ne zavedamo, kako daleč v preteklost je mogoče slediti njihovemu nastanku.

Rastline imajo veliko simbolno vrednost, obenem pa tudi neprecenljivo ekološko in okoljevarstveno vrednost. Rastline so ključnega pomena v ekosistemih in prihajajo v ospredje pri obnavljanju tistega, česar nismo uspeli ohraniti.

Vabljeni k obisku razstave in k odkrivanju skritih ali pa samo nekoliko pozabljenih raznolikih pomenov rastlin okoli nas. Razstavi smo dodali tudi zemljevid svetih rastlin iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Zakaj se ne bi po ogledu razstave v Stični odpravili še v Botanični vrt v Ljubljano in te rastline poskusili poiskati?

Razstava je nastala na podlagi knjige Svetopisemske rastline v Belemskih vrtovih v Lizboni (Biblical Plants in the Garden of Belem - Lisbon) (M.C. Duarte idr. 2023).  Razstavo je pripravil organizacijski odbor Svetovnega dneva mladih 2023 ob obisku papeža Frančiška v Lizboni pod vodstvom dr. José Sá Fernandes, vodje organizacijskega odbora Svetovnega dneva mladih 2023 in v soavtorstvu z dr. Maria Cristina Duarte, Cesar Augusto Garcia,  Arnaldo do Espirito Santo in Ana Luisa Soares. Za njen slovenski prevod in vsebinsko dopolnitev je poskrbel Muzej krščanstva na Slovenskem.

SPREMLJEVALNI PROGRAM RAZSTAVE

Vabimo vas tudi, da se udeležite katerega od načrtovanih vodenih ogledov po razstavi v družbi koordinatorke razstave ali otroškega programa.

18. 5. 2024: 10.00 Čarobni dopoldan v družbi rastlin. Branje pravljic o svetih in mitoloških rastlinah z zabavno pokušino rastlin in njihovih delov, plodov (sodeluje Društvo slovensko – portugalskega prijateljstva).

18. 5. 2024: 16.00 Čarobni popoldan v družbi rastlin. Branje pravljic o svetih in mitoloških rastlinah z zabavno pokušino rastlin in njihovih delov, plodov.

9. 6. 2024, 16.00 Voden ogled

14. 7. 2024, 16.00 Voden ogled

10. 8. 2024, 10.00 Voden ogled

Koordinatorka razstave v Muzeju krščanstva na Slovenskem je dr. Dijana Pita da Costa, kustosinja pedagoginja, ki bo novinarkam in novinarjem pred odprtjem razstave na voljo za izjave. V kolikor bi si želeli razstavo ogledati že tekom dne ali bi želeli posneti izjave sodelujočih (dr. José Sá Fernandes, vodja SMD2023 v Lizboni,  dr. Maria Cristina Duarte z Univerze v Lizboni, dr. Dijana Pita da Costa iz MKS, dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta UL), nas lahko kontaktirate na info@mks-sticna.si ali na 041 689 994.

Muzej krščanstva na Slovenskem

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava