FOTO: Mladi gledališčniki so se predstavili na regijskem srečanju

26.4.2024 | 11:00

FOTO: Mladi gledališčniki so se predstavili na regijskem srečanju
FOTO: Mladi gledališčniki so se predstavili na regijskem srečanju
FOTO: Mladi gledališčniki so se predstavili na regijskem srečanju

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) vsako leto pripravi Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije, ki je namenjeno vsem otroškim gledališkim skupinam, kjer igralci niso starejši od 16 let. Potem ko so se mladi gledališčniki najprej predstavili na tovrstnih območnih srečanjih, je dramska igralka Sara Gorše, strokovna spremljevalka srečanj za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, izbrala pet skupin, ki so se uvrstile na regijsko srečanje. Dogodek so zadnjo aprilsko sredo gostili v Mokronogu.

Prvi so na oder stopili domači gledališčniki, ki so se predstavili z avtorsko predstavo Vsi moji followerji. Gre za razburkano in ganljivo gledališko predstavo, ki obiskovalce popelje v svet najstniških izzivov in spletnega sveta. Gledališko skupino Osnovne šole Mokronog vodi mentorica Katarina Žagar.

Dramska skupina Kettejevci, ki prihaja z Osnovne šole Dragotina Ketteja Novo mesto, je na oder postavila predstavo Umazana misija. Predstava je avtorsko delo Jasne Banovec, a so jo soustvarjali tudi učenci. Domiselno so zasnovali različne like, ki se lahko pojavijo v šoli, pri tem pa so jih vodile lastne izkušnje. Mentorici skupine sta poleg Banovčeve še Tea Grgić in Sara Beg.

Tudi skupina Muzikalci Osnovne šole Veliki Gaber se je na regijskem srečanju predstavila z avtorsko predstavo Urške Mitrović z naslovom O škratu in fantu, ki sta rešila gozd. Na muzikal, katerega osrednje sporočilo je spoštovanje narave, so jih pripravile mentorice Vesna Simonič, Urška Mitrović in Maja Papež.

V Mokronogu so gostili tudi Gledališko skupino Osnovne šole Metlika, ki jo vodita mentorici Katja Banovec Vrviščar in Tanja Vraničar. Na oder so postavili predstavo Julije Donaldson z naslovom Zverjasec. Gre za priljubljeno zgodbo, v kateri majcena miška uspe s svojo prebrisanostjo in srčnostjo ugnati strašnega Zverjasca.

Letošnje regijsko srečanje pa so sklenili člani neobveznega izbirnega predmeta umetnost z Osnovne šole Dolenjske Toplice. Predstavili so se s slovensko klasiko izpod peresa Ele Peroci Muco Copatarico, ki jo je priredila mentorica skupine mag. Urška Bučar Fink. Minimalistična postavitev predstave na oder je obiskovalcem pričarala spomine na otroštvo.

Dogajanje na odru je budno spremljal državni selektor dramaturg in igralec Anže Virant. Po srečanju se je z mentoricam pogovoril o predstavah in jim podal napotke za nadaljnje delo, hkrati pa bo naredil izbor skupin, ki se bodo udeležile državnega srečanja v začetku junija v Kamniku.

Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, ki ga je povezoval Matej Mlakar, je pripravila trebanjska območna izpostava JSKD, omogočila pa sta ga javni sklad in Občina Mokronog-Trebelno.

Besedilo: JSKD OI Trebnje
Foto: Studio PraprotKa

Galerija

_zzMokronog (1)
_zzMokronog (10)
_zzMokronog (11)
_zzMokronog (12)
_zzMokronog (13)
_zzMokronog (14)
_zzMokronog (15)
_zzMokronog (16)
_zzMokronog (17)
_zzMokronog (18)
_zzMokronog (19)
_zzMokronog (2)
_zzMokronog (20)
_zzMokronog (21)
_zzMokronog (22)
_zzMokronog (23)
_zzMokronog (24)
_zzMokronog (25)
_zzMokronog (3)
_zzMokronog (4)
_zzMokronog (5)
_zzMokronog (6)
_zzMokronog (7)
_zzMokronog (8)
_zzMokronog (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava