Presenetljivo odkritje: zaradi cigaret se redimo

4.5.2024 | 13:40

Foto: Freepik

Foto: Freepik

Splošno znano je, da se večina ljudi zredi, ko opusti kajenje. Marsikdo zaradi nabirajočih se odvečnih kilogramov celo spet poseže po cigareti. Nove raziskave pa kažejo, da velja tudi nasprotno. Kajenje redi. Pa ne le to, zaradi njega si nabiramo še posebej nezdrave maščobne obloge v trebušni votlini.

Prenehati kaditi je zelo težko. A če vemo, da to našemu življenju lahko doda tudi deset let, se splača potruditi. Eden od pomislekov ob tej zdravi odločitvi je pogosto dejstvo, da se je ob že tako težkem odvajanju treba boriti še z dodatnimi kilogrami, ki jih opustitev kajenja prinese. Vendar pa – glede na ugotovitve nove študije, objavljene v reviji Addiction – lahko tudi kajenje prispeva k povečanju teže.

Najbolj nezdrava maščoba

S kajenjem si nabiramo maščobo prav tam, kjer nam najbolj škoduje. Povečuje namreč količino trebušne oziroma visceralne maščobe. Ta vrsta maščobe je povezana z večjim tveganjem za bolezni srca, možgansko kap, demenco in sladkorno bolezen.

Raziskovalci iz Centra NNF za osnovne presnovne raziskave na Univerzi v Köbenhavnu so pri svojem delu uporabili dve veliki evropski študiji, ki sta vključevali 1,2 milijona ljudi, ki so šele začeli kaditi, in več kot 450.000 tistih, ki kadijo že praktično vse življenje. Pomagali so si tudi s študijo o porazdelitvi telesne maščobe, ki je vključevala več kot 600.000 ljudi. Najprej so preučili, kateri geni so povezani s kajenjem in kateri s tem, kako se po našem telesu porazdeljuje maščoba.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

T. N. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava