FOTO: Obisk Londona med prvomajskimi počitnicami

8.5.2024 | 10:15

FOTO: Obisk Londona med prvomajskimi počitnicami

V četrtek, 25. aprila, smo se z družino odpravili na dopust v London. Ob sedmih smo imeli let, a smo šli šele dvajset do osmih, ker so francoski kontrolorji letenja štrajkali. Na letališču v Londonu (Stansted) smo prispeli okoli desetih, v apartma pa prišli šele ob dveh zjutraj.

1. dan smo šli okoli Big Bena, parlamenta in London Eya. Stolp je bil zelo mogočen in velik. Sprehodili smo se še par ulic in prišli smo do kitajske četrti, kjer smo jedli kosilo. Potem smo obiskali še Trafalgar

Square in Piccadilly Circus. Ogledali smo si še ulično akrobatsko predstavo. Po predstavi smo se sprehodili do British Museuma. V njem smo videli veliko mumij in drugih egipčanskih predmetov. Videli smo mumije od faraonov in živali. Videli smo tudi veliko grških vaz in kipov. V muzeju je bilo tako veliko gneče, tako da smo se komaj premikali. Z avtobusom smo se odpeljali nazaj do naše hiške.

2. dan smo se sprehajali ob Temzi in šli mimo Shakespearovega gledališča. Čez brv smo šli na drugo stran Temze do katedrale sv. Paula. Šli smo do London Towerja. V njem je bila zakladnica s kronami, ki jih kraljeva družina uporablja še danes. V glavnem stolpu je bilo veliko mečev in oklepov ter drugih pripomočkov, ki so jih uporabljali vitezi in kralji. Blizu njega je bil tudi Tower Bridge. Videli smo, kako se je odpiral, ko je pod njega prišla ladja. Jedli smo tudi njihovo najbolj znano jed fish and chips. Z dvonadstropnim avtobusom smo se odpeljali nazaj v apartma.

FOTO: Obisk Londona med prvomajskimi počitnicami

3. dan smo šli mimo bogatejše četrti, kjer smo videli veliko palač, do tehniškega muzeja. V njem smo videli veliko zanimivih stvari. Videli smo lunarni modul, ki je bil v vesolju, in še veliko maket raket. V drugi sobi so bili starodobniki in druge stare stvari. Videli smo prvi parni stroj (Sopihajoči Billy). Bili smo tudi na simulaciji potresa. Zraven je stal tudi Prirodoslovni muzej. V njem je bila taka gneča, da smo se premikali kar v vrsti. V muzeju je bilo polno zanimivih okostij dinozavrov. V njem je bilo tudi veliko fosilov ter redkih kamnov. V osrednji dvorani je na stropu bilo privezano kitovo okostje. Sprehodili smo se še po parku Kensington, v katerem smo videli kip princa Alberta in nato pa še Diane ter kraljice Victorije. Videli smo tudi Kensingtonsko palačo.

4. dan smo se zbudili bolj zgodaj, ker smo šli gledat menjavo straže pred Buckinghamsko palačo. Ta je trajala skoraj uro in pol, a je bila zelo veličastna. Najprej je prišla godba, za njimi pa stražarji. Po stare stražarje so prišli Tajvanci, nove pa so pripeljali Irci. Sprehajali smo se skozi st. James park in prišli do Nacionalne galerije portretov. V njej smo si ogledal portrete veliko znanih ljudi. Z avtobusom smo se odpeljali do Westminstrske opatije in šli k večerni maši. Potem smo šli še mimo parlamenta in Big Bena.

5. dan smo šli na Greenwich. Najprej smo šli čez podvodni tunel čez Temzo. Videli smo zelo staro ladjo, kliper Cutty Sark, s katero so nekoč prevažali čaj iz Kitajske, ki so jo privlekli na kopno in je zdaj muzej. Nato smo šli v muzej pomorstva, ki je bil meni najljubši. V njem so bile makete ladij, ena naj bi tehtala celo eno tono. V muzeju je bilo veliko digitalnih pripomočkov. Na njih si si lahko pogledal, kako so potekale bitke. Nato smo šli na hrib, kjer je bil observatorij in planetarij. V njem smo videli razporeditev zvezd na ta dan. Videli smo, kje poteka poldnevnik in se tudi slikali na njem. Za na konec smo šli pa še v Queens House, kjer smo videli tisto stopnišče, na katerem bi naj slikali duha.

FOTO: Obisk Londona med prvomajskimi počitnicami

6. dan smo se spakirali in šli na vlak do Windsorja, kjer živi kralj. Grad smo si ogledali od zunaj, ker ta dan ni bilo ogledov. Ker je bila zastava na stolpu, je bil kralj v gradu. Nato smo se odpravili na letališče Heathrow, od kjer smo odleteli nazaj v Zagreb.

Dopust mi je bil zelo všeč, ker smo videli veliko znamenitosti in smo se imeli super.

Ožbej Matijevc, novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece

Galerija

_v Londonu (1)
_v Londonu (10)
_v Londonu (11)
_v Londonu (12)
_v Londonu (2)
_v Londonu (3)
_v Londonu (4)
_v Londonu (5)
_v Londonu (6)
_v Londonu (7)
_v Londonu (8)
_v Londonu (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava