FOTO: Po poteh procesa osamosvajanja Republike Slovenije

22.5.2024 | 11:50

Udeleženci slovesnosti v Pekrah

Udeleženci slovesnosti v Pekrah

Ogled razstave orožja

Ogled razstave orožja

Skupinska pred odhodom iz Vojašnice generala Maistra

Skupinska pred odhodom iz Vojašnice generala Maistra

Člani območnih združenj slovenskih častnikov Bela krajina in Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Žužemberk smo se udeležili 33. tradicionalnega pohoda Pekre – Vojašnica generala Maistra ter dneva odprtih vrat Vojašnice generala Maistra.

Pohod je posvečen spominu na dogodke od 23. do 25. maja 1991. Takrat so enote JLA obkolile pripadnike 710. Učnega centra. V učnem centru se je s 15. majem pričelo usposabljanje prve generacije nabornikov, ki so bili napoteni na služenje vojaškega roka v enote Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Zaradi odločenosti pripadnikov TO in predvsem prikaza odpora do poskusov JLA, da bi prekinili usposabljanje nabornikov, zaradi podpore pripadnikov TO s strani prebivalcev Peker in Maribora ni prišlo do prekinitve usposabljanja. 2. junija so naborniki prvič prisegli Republiki Sloveniji in s tem izrazili pripravljenost braniti domovino.

Pohodniki so se v vojašnici pridružili tistim, ki so si ogledali podrobneje razstave Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Vojaškem objektu Kadetnica ter predstavitve enot 72. brigade. Po odličnem kosilu, torej vojaškem pasulju, je sledila vožnja do Slovenske Bistrice. Tu sta nas, v gradu, pričakala predsednik OZSČ Slovenska Bistrica in namestnik vojnega poveljnika 76. Območnega poveljstva TO Slovenska Bistrica Srečko Štajnbaher. Predstavila sta nam formiranje enot Manevrske strukture narodne zaščite v njihovi občini. Še posebej pa sta poudarila, da so uspeli iz skladišča občinskega štaba, ki je bilo v vojašnici Slovenska Bistrica, v nekaj mesecih prikrito izvzeti vso oborožitev za 1200 pripadnikov občinskih enot. V času bojnih aktivnosti, od 27. junija 1991 dalje, so pripadniki TO blokirali vojašnico, skladišče Ložnica in nekaj drugih manjših vojaških objektov v občini. Po nekajdnevnem obleganju skladišča Ložnica se je 2. 7. predal preostanek vojakov, ki so varovali skladišče. V skladišču se je nahajalo predvsem pehotno strelivo, različne mine, rakete in granate za artilerijsko orožje. Že prvi dan je 110 tovornjakov odpeljalo strelivo in granate na različne lokacije po Sloveniji. S tem so enote TO postale bolj učinkovite in sposobne za daljše bojevanje. O dogajanjih v tem obdobju so že leta 2011 napisali zbornik Osamosvojitev Slovenije – Naj ne bo nikoli pozabljeno.

Zato je pomembno, da se seznanjamo z dogodki v tem obdobju, da bomo vedeli, da varnost in ugodno življenje ni nekaj samoumevnega, temveč nekaj, za kar je potrebno vedno biti pripravljen.

Besedilo in foto: V. Maraš

Galerija

_01_Udelezenci slovesnosti v Pekrah
_02_Postroj praporscakov
_03_Slavnostni govornik Miha Butara, castni predsednik Zveze slovenskih castnikov
_04_Pohodniki se pripravljajo na pot
_05_Predstavitev zivljenja generala Maistra
_06_Ogled razstave orozja
_07_Akrobacije Pilatusa
_08_Brez dobrega vojaskega pasulja ne gre
_09_Za dober langaš je potrebno malo pocakati
_10_Skupinska pred odhodom iz Vojasnice generala Maistra
_11_Pozdrav predsednika OZSC Slovenska Bistrica_dr Andreja Godca
_12_Predstavitev poteka obrambnih priprav in zajetja skladiscaa Loznica
_13_Trije predsedniki obmocnih organizacij slovenskih castnikov
_14_Strop viteske dvorane bistriskega gradu
_15_Razstava molitvenikov
_16_Razstava lutk s stirih kontinetov
_17_Spomin na solske klopi v mladosti
_18_Dnevna soba dr Zore Janzekovic, pionirke sodobnega zdravljenja opeklin
_19_Pogled na zbirko petrolejk
_20_Za zakljucek pa se okusno preizkusanje vsebine pohorskega lonca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava