Bojan Semenič: Miza, palice in krogle. Moje prijateljice že 35 let

24.5.2024 | 08:20

Intervju z Bojanom Semeničem, nekdaj v vrhu turnirskega bilijarda v Sloveniji in državah bivše Jugoslavije v letih 1987 do 1992.

Bojan v elementu

Bojan v elementu

Zanimivost o biljardu: »Biljard se je razvil na prehodu iz 14. v 15. stoletje iz iger, ki so se odvijale na travi (zato se na igralnih mizah pogosto uporablja zelena barva). Biljard je v zaprti prostor prvi prinesel francoski monarh Ludvik XIV. Čez Atlantik se je igra razširila v začetku 19. stoletja«. (Vir: Wikipedija)

Brežičan Bojan Semenič se je z biljardom spoznal nenačrtno in dokaj pozno, a kmalu spoznal, da mu igra leži in da ima zanjo prav poseben talent. Glede na pestrost različic biljarda od karambola, straith poola, mednarodne osmice do devetke in snooker-ja, ki je najbolj medijsko izpostavljen, popularen in tako tudi najbolj donosen glede nagrad.

Sam je sodeloval na preko 600 večjih in manjših turnirjih in osvojil preko 290 pokalov ter številne kolajne in medalje ter igral v državah bivše Jugoslavije, v Italiji, Avstriji.

Koliko časa in treninga si porabil, da si postal igralec biljarda?

Ker sem bil talentiran, psihično močan, nisem porabil pretirano veliko časa, da sem postal dober igralec, recimo približno štiri mesece. Sicer pa večina igralcev rabi veliko več časa.

V lokalu, kjer sem igral, sem po 14 dnevih igranja sodeloval na turnirju in že na prvem turnirju igral finale. Vendar to so bili majhni turnirji. Kmalu sem začel igrati tudi na večjih turnirjih.

Dnevno sem preigral od ene ure do dveh, vendar nisem igral vsak dan. Treniral nisem veliko, saj moraš za resnejši trening imeti svojo biljardno mizo in treniraš sam, za to pa nisem imel pogojev. Najpomembnejše za igralca, da postane vrhunski, je talentiranost, veliko vaje in psihična stabilnost, da se ne zlomiš pod pritiskom. Biljard je igra natančnosti, geometrije in verjetno tudi prestiža.

Katera je tvoja najljubša zmaga?

Zmagal sem na veliko turnirjih. Po približno petih mesecih igranja sem v časopisu Dnevnik zasledil, da se v Ljubljani pripravlja velik turnir. Sodelovalo je okoli 200 prijavljenih igralcev. Zmagal sem ta turnir in ta turnir mi pomeni največ. Kot zanimivost naj povem, da sem na tem turnirju premagal takrat najboljšega igralca biljarda Jonasa Žnideršiča. Sicer pa sem igral tudi v republikah bivše države, Italiji, Avstriji.

Bojan z delom osvojenih pokalov in medalj

Bojan z delom osvojenih pokalov in medalj

Kje je po tvojem mnenju današnji biljard v Sloveniji?

V Sloveniji je kar nekaj klubov, žal pa je v današnjem času igra veliko manj igralcev, kot takrat, ko sem aktivno igral. Posledično je tudi veliko manj turnirjev in tudi denarne nagrade so skromnejše. Vzrokov za to je verjetno več in so tudi prepleteni.

Katere so pomembne prelomnice v uspešnosti igranja biljarda?

  Sam sem polprofesionalno igral približno sedem let s krajšimi in daljšimi presledki do današnjih dni. Biljard mi je v srcu in tam bo ostal dokler bom živ.

Sicer pa lahko igraš kakovostno, potrebna je le dobra palica, za začetnika stane okoli 200 evrov, kakovostna rokavica, kreda.

Prelomnice so kakovost tvojega igranja. Skoraj vsak igralec, ki dokaj hitro napreduje, postane igralec biljarda, ki igra na turnirjih. Profesionalnih igralcev pa v Sloveniji ni, ker so nagrade premajhne, da bi lahko živeli od biljarda.

Si v svoji aktivni karieri spoznal katere vrhunske igralce?

Ja, imel sem to čast, da spoznal sem kar nekaj vrhunskih igralcev: Shuna Murphija, Judda Trampa in Marka Selbyja. Na turnirju v Avstriji sem igral z Oliverjem Ortmanom, ki je bil takrat drugi igralec Evrope in ga premagal. Najbolj mi je v spominu ostal Tramp, saj je prijetna oseba in seveda vrhunski igralec snooker-ja.

Si kdaj stopil na trenersko pot?

Pravzaprav to niti ni trenerska pot, bolj sem svoje izkušnje in znanje prenesel na znance in prijatelje.

Profesionalni trener biljarda pa je predsednik Biljardne zveze Mitja Gradišnik, ki je trener z licenco. Kolikor mi je znano se nihče drug aktivno ne ukvarja s tem.

Kako ti vidiš razvoj slovenskega biljarda?

Vsekakor bi bilo potrebno nekaj spremeniti, saj po mojem mnenju bilijard stoji na mestu.

Mogoče bi bila potrebna zamenjava na mestu predsednika Biljardne zveze Slovenije, saj ima zdajšnji predsednik veliko obveznosti s trenerstvom.

Bojan, ali dandanes še igraš? Za zabavo ali «zares« ?

Bolj kot ne igram za zabavo, kar pomeni zares ...( smeh)

Avtor: ZoRko
Slika: arhiv B.S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava