DL: Ekonomsko-poslovna cona Dolenja vas - Opremljajo jo z infrastrukturo

25.5.2024 | 14:30

EPC Dolenja vas celovito opremljajo z javno gospodarsko infrastrukturo – Za 2,5 milijona vredno naložbo 1,3 milijona sofinancerskega denarja – Investitorjem kmalu na voljo še 20 hektarov zemljišč – Pripravljajo tudi spremembe OPN Mirna Peč

Urejanje ceste iz smeri krožišča

Urejanje ceste iz smeri krožišča

Ekonomsko-poslovna cona (EPC) Dolenja vas ob mirnopeškem avtocestnem priključku se razvija. V coni deluje že enajst podjetij, mirnopeška občina pa je januarja v njej začela graditi manjkajočo javno gospodarsko infrastrukturo. V skoraj 30 hektarov veliki coni je sicer na razpolago še nekaj manj kot dva hektara zemljišč.

»Naložba, ki je vredna 2,5 milijona evrov, obsega skoraj kilometer nove ceste z vso pripadajočo komunalno infrastrukturo, vodovodom, kanalizacijo in ureditev visokih cestnih kamnitih brežin, hkrati pa bomo s polaganjem zaključnega sloja asfalta in postavitvijo pločnikov dokončno uredili tudi že obstoječe ceste v coni,« pojasni direktorica mirnopeške občinske uprave Sonja Klemenc Križan. Dela izvaja CGP Novo mesto, ki bo novo cesto predvidoma končal do konca maja, preostala infrastruktura pa naj bi bila po časovnici nared do konca septembra. V okviru naložbe bo občina uredila še solarno javno razsvetljavo, sončno elektrarno, ki bo krila porabo obstoječe električne javne razsvetljave, polnilnico za električna vozila, zelene otoke in zasadila nekaj dreves.

SPLETNA PLATFORMA

Za celovito urejanje cone je mirnopeška občina uspešno kandidirala na razpisu ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, ki bo naložbo sofinanciralo v vrednosti 1,3 milijona evrov iz sklada za okrevanje in odpornost, razliko do 2,5 milijona pa zagotavlja občina iz komunalnega prispevka iz cone in pogodbe o komunalnem opremljanju. Kot pove direktorica, razvijajo tudi spletno platformo za cono. »Želimo si, da gospodarske družbe dobijo vse informacije, ki jih zanimajo pri vstopu v cono ali v času obratovanja podjetja v njej. Spletna aplikacija bo zelo podrobno prikazala proste površine, kalkulator NUSZ, kalkulator komunalnega prispevka, prostorske akte, podatke za stik in podatke o vzdrževanju cone, urejanju javnih površin itd. Pripravljena naj bi bila do maja.«

Občina Mirna Peč tudi končuje postopek sprememb OPPN za omenjeno cono, predlog odloka bo občinski svet obravnaval predvidoma na marčevski seji. »S tem dokumentom bomo dali možnost urejanja nadaljnjih 20 hektarov zemljišč zahodno od zdajšnjih urejenih parcel. Hkrati vodimo postopek četrtih sprememb OPN, s katerimi bomo gospodarstvu namenili še 20 hektarov na drugi strani avtoceste,« še pove Sonja Klemenc Križan.

Članek je bil objavljen v marčevski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava