Ulična razstava Attemsi med obema vojnama v Brežicah in v Slovenski Bistrici

26.5.2024 | 10:45

V četrtek, 23. maja 2024, je v lipovem drevoredu ob gradu Slovenska Bistrica potekalo odprtje ulične razstave Attemsi med obema vojnama v Brežicah in v Slovenski Bistrici.

Ulična razstava Attemsi med obema vojnama v Brežicah in v Slovenski Bistrici

Družina Attems je močno zaznamovala Brežice s svojo prisotnostjo od nakupa gospostva Brežice leta 1694 vse do konca 2. svetovne vojne. Letos torej beležimo 330 let nakupa gospostva s strani grofov Attemsov. Skupna vez med Brežicami in Slovensko Bistrico je ravno družina Attems, saj je grof Ignac Marija I. (1652 ̶ 1732) kupil gospostvo Slovenska Bistrica leta 1717 in je prav tako ostalo v rokah družine vse do konca 2. svetovne vojne. Še več, zadnje tri generacije družine so živele na gradu Slovenska Bistrica.

Posavski muzej Brežice je leta 2022 pripravil ulično razstavo Brežice in Attemsi v času med obema vojnama, ki predstavlja zadnjega grofa Attemsa na štajerskih tleh, Ferdinanda Marijo III. (1885–1946) in njegovo vez z Brežicami in brežiškim gradom. Gostujočo razstavo Posavskega muzeja Brežice so v Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica dopolnili z ulično razstavo, ki razkriva življenje in vpliv družine Attems v Slovenski Bistrici v času med obema vojnama. Tako sta do začetka septembra v Slovenski Bistrici na ogled obe razstavi s skupnim naslovom Attemsi med obema vojnama v Brežicah in v Slovenski Bistrici. Obiskovalci si na razstavi lahko pogledajo predvsem fotografije iz Attemsovih družinskih albumov, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Maribor, ostale arhivske vire, izrezke iz časopisja ter razglednice in ostalo gradivo, ki ga hrani Posavski muzej Brežice.

Obiskovalce sta najprej pozdravili Herta Žagar, direktorica Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica in Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Razstavo sta predstavila avtorja Mihaela Kovačič, Posavski muzej Brežice ter Viktor Ajd, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, svečano pa jo je odprl župan Slovenske Bistrice dr. Ivan Žagar. V glasbenem delu so obiskovalci prisluhnili praizvedbi novega glasbenega dela Ferdinandov valček za violino solo, v izvedbi avtorice, mednarodno priznane akademske violinistke Inge Ulokine.

Ulična razstava Attemsi med obema vojnama v Brežicah in v Slovenski Bistrici

Mihaela Kovačič, kustosinja, POsavski muzej
Foto: Zavod za kulturo Slovenska Bistarica

Galerija

_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (1)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (2)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (3)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (4)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (5)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (6)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (7)
_zzzZavod za kulturo Slovenska Bistarica 2 (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava