Raven trebušček s pomočjo začimb

27.5.2024 | 13:20

Če imate sicer zdravo prebavo oziroma črevesno floro in vas napihnejo samo nekatere jedi, to še ne pomeni, da se jih morate izogibati, temveč si lahko pomagate z začimbami. Najbolj znana začimba, ki prebavne težave pomaga preganjati že dojenčkom, je komarček oziroma koromač, seznam za prebavo blagodejnih začimb pa se tukaj šele začne. Pri tem seveda ne pozabite, da imajo pravo moč le začimbe ekološkega izvora.

Foto: Dreamstime

Foto: Dreamstime

Prvi korak k temu, da lahko sproščeno jeste stročnice – brez strahu pred neprijetnimi posledicami tako za vas kot za okolico –, je, da jih pred kuhanjem dobro namočite; najbolje je, če jih namakate ves dan in enkrat zamenjate vodo, sicer pa vsaj čez noč. Po namakanju vodo obvezno odlijte, zrna pa dobro operite. Ko se boste lotili kuhanja, stročnice vedno dajte v mrzlo vodo, da zrna ne zakrknejo, obvezno pa jim dodajte lovorjev list, ki bo poskrbel za lažjo prebavljivost fižola, graha, leče, soje in čičerike. Sol dodajte šele na koncu, ko je jed že skuhana, saj zavira škrob pred razpustitvijo in tako onemogoča stročnicam, da bi se mehko razkuhale. Ko boste dodajali sol, po okusu dodajte tudi naslednje začimbe, ki bodo prav tako olajšale prebavo stročnic: baziliko, majaron, timijan, čili in/ali šetraj.

Cimet

To začimbo pridobivajo iz lubja cimetovca. Obstajata dve vrsti te rastline: kitajski ter (bolj zdrav in cenjen) cejlonski cimetovec. Cimet vsebuje antioksidante, varuje pred okužbami in krepi odpornost, pomaga pa tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja, saj spodbuja nastajanje inzulina. Ob tem zaviralno vpliva na tek in dlje ohranja sitost. Če ga boste redno dodajali jedem, bo torej pozitivno vplival na telesno maso. Čeprav ga večina uporablja pri pripravi peciv, je dobrodošel tudi v kavi, kot dodatek ovseni kaši, jogurtu, skuti ter sadnim smutijem in solatam.

Lovor (Foto: Shutterstock)

Lovor (Foto: Shutterstock)

Ingver

Znan je po svojem pozitivnem učinku na prebavo, blaži telesna vnetja, pomaga pa tudi pri nadzorovanju kilogramov. V organizmu namreč zavira nastajanje kortizola, pod vplivom katerega se maščobne obloge kopičijo prav na trebuhu.

Kurkuma

Dobrodošla je pri številnih težavah z zdravjem, preprečuje pa tudi nalaganje maščobnih celic in pospešuje presnovo maščob. Lahko jo dodajate jedem in napitkom, najučinkovitejša pa je rahlo popražena na olju z dodatkom črnega popra.

Kajenski poper

V resnici z drugimi vrstami popra nima nič skupnega, saj se pridobiva z mletjem posušene kajenske paprike. Kakor vse termogene začimbe, ki v telesu dvignejo temperaturo, kajenski poper manjša tek, pospešuje presnovo in pomaga pri porabi kalorij, za kar je zaslužen antioksidant kapsaicin. Če imate torej radi pikantne jedi, obroke začinite s kajenskim poprom. Za večje kulinarične užitke in manjši obseg trebuha.

Za vsako začimbo obstaja popoln čas v dnevu. (Foto: Revija Jana)

Za vsako začimbo obstaja popoln čas v dnevu. (Foto: Revija Jana)

Črni poper

Poceni in vsem dostopna začimba izjemno blagodejno vpliva na prebavo in vsebuje fitonutriente, ki sodelujejo pri razbijanju maščobnih celic. V ajurvedi se črni poper najpogosteje uporablja za hujšanje. Primeren je za številne jedi, če ga po pomoti vanje nasujete preveč, dodajte malo mleka ali jogurta, ki nevtralizirata njegov okus, ne izničita pa delovanja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

D.K. / revija Bodi zdrava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava