Recept: Krušni ježki
7.9.2024 | 14:00
Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi ...
KOLIČINA: 6–8 ježkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g polnozrnate moke
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 do 3,5 dl mlačne vode
- 25 g zmehčanega masla
- moka za delovno površino
- 12–16 rozin
- 6–8 mandljevih lističev
1.
Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob stran pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. Dodamo še zmehčano maslo in s kuhalnico ali kar z roko zamešamo vse sestavine, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Oblikujemo ga v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.
Testo zvrnemo na pomokano delovno površino, še malo pregnetemo in narežemo na 6–8 kosov. Vsak kos testa oblikujemo v kroglico. Zdaj kroglice oblikujemo v ježke, tako da testo na eni strani malo povlečemo navzven in ga stisnemo v smrček. Kar krepko moramo stisniti, sicer bo ušel nazaj.
Ježke položimo na pekač, jih pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro. Pečico segrejemo na 200 °C. S kuhinjskimi škarjami previdno zarežemo v testo, da naredimo bodice na hrbtih ježkov. Vsakemu vtisnemo po 2 rozini za oči in v smrček potisnemo mandljev listič.
5.
Ježke pečemo 15 minut ali toliko časa, da narastejo in se zlato rjavo obarvajo. V nepredušno zaprti posodi se obdržijo do 2 dni.
Revija Dober tek
Župan Črnomlja na srečanju o 3. razvojni...
Ivan Janez: Ponižno prosi, namesto da bi udaril...
DL: Danijeli Martinović za rojstni dan...
ivolon: E, to pa je udarna novica.
DL: Podrt zvonik in mrtva tišina - kakšen...
Jožko: V Franciji pravkar gori že trinajsta...
Manj ko jem, bolj se redim
Jožko: Preveč razmišlate o hrani... to bo...
Pismo bralca: Gospod minister, vem da vas...
FranciD: Romi? Romi živijo v Prekmurju,...
Katerih gob raje ne zamrzujte?
ned, 6.10.2024
Kako lahko jabolčni kis vpliva na vaše zdravje?
tor, 8.10.2024
Damjan Fink - Kralj svoje kuhinje v Irči vasi
sre, 9.10.2024
DL: Pri Berti se vedno dobro je
ned, 6.10.2024
DL: Nace Junkar jih je presenetil in zapel v kapelici
tor, 8.10.2024