Recept za popolno rožičevo potico
7.12.2024 | 15:30
Vsaka potica ima svojo zgodbo in vsako zgodbo je vredno deliti. Zgodbo lePotice Janja Štrumbelj piše že deset let. Ob tej priložnosti je ta mojstrica sladkih in slanih potic izdala knjigo Potica brez stresa. A v njej niso le mamljivi recepti, temveč tudi ogromno koristnih nasvetov, da bo naša potica res popolna. Le zakaj bi vedno pekli orehovo, ko pa ima Miklavž menda raje rožičevo?
»Dišeča rožičeva potica je po tradiciji najbolj priljubljena pozimi, predvsem v času miklavževanja. V starih časih je namreč sv. Miklavž otrokom prinesel skromna darila, med katerimi so bili rožiči edina 'sladkarija',« v knjigi Potica brez stresa zapiše Janja Štrumbelj.
Sestavine (za potičnik premera 20–23 cm)
Osnovno testo za sladke potice:
300 g pšenične gladke moke
20 g kvasa (pol kocke)
130 g mleka
60 g masla
2 rumenjaka
50 g sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke mlete burbonske vanilje)
1 ščep naribane lupine bio limone
pol žlice ruma
0,3 žličke soli
Poleg tega še:
ostra moka za posip delovne površine
Nadev:
120 g mletih rožičev
120 g mleka
60 g sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke mlete burbonske vanilje)
35 g cvetličnega medu
1 olupljeno in očiščeno jabolko (približno 150 g)
1 jajce
pol žličke cimeta
1 ščep naribane lupine bio limone
25 g sladke smetane
1–2 žlici piškotnih drobtin (po potrebi)
Priprava testa
1. Pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (približno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
2. Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo. Moko presejte v skledo. V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjake.
3. Rumenjakom dodajte preostale sestavine, vključno s soljo, in zmešajte z metlico. Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer bodo rumenjaki zakrknili.
4. K moki najprej prilijte vzhajan kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo. Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30–45 minut).
Priprava nadeva in peka
5. Rožiče prelijte z vročim mlekom in premešajte. Jabolko naribajte na debelejše trakce (kot repo). Rožičem dodajte sladkor, vaniljev sladkor, med in naribano jabolko. Dobro premešajte in pustite, da se nadev ohladi.
6. Nadevu dodajte jajce, limonino lupino, cimet, smetano in 1 žlico drobtin. Vse dobro premešajte. Če je nadev preredek oziroma če jabolka spustijo tekočino, dodajte še malo drobtin.
7. Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom.
8. Potico tesno zvijte, položite v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite. Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Pecite jo približno 45 minut pri temperaturi 190 °C.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.
Lara Jelen
Foto: ANJA BURGAR in METKA KOMATAR
Martina Strela najeli, da ozdravi Whitney...
FranciD: Joj joj, ta vsemogočni -strel -
DL: Individualno zbiranje odpadkov -...
Jožko: Ni garancije, da ne bo vaš kontejner,...
DL: Novi vodovod - Zdaj je vse drugače
Jožko: Če nočeš podpreti, vsaj nagajaj,...
Mrfyjev Štras bo vodil EMO: ''Pol države me...
FranciD: Se kdo spominja lanskih melodij, kdo ...
Maja Weiss med kandidatkami za Slovenko...
miha: ha lojzek a si spet na prostosti??
...
Dušan Hauptman v Iskreno z Majo: Potem pa ta smrtni, neozdravljivi rak
sre, 15.1.2025
DL: 5. Festival ajdovih jedi - Več kot 50 jedi iz ajde – slanih in sladkih
ned, 12.1.2025
FOTO: Pohod v Dražgoše po pomemben nauk
sre, 15.1.2025
DL: Individualno zbiranje odpadkov - odkrivajo toplo vodo
pon, 13.1.2025
DL: Povšetovi - družina drži skupaj
pon, 13.1.2025