Recept: Orehova potica

11.12.2024 | 13:00

Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!

ČAS PRIPRAVE: 2 uri + vzhajanje
KOLIČINA: 1 potica
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno

Recept: Orehova potica

Sestavine

TESTO

500 g bele moke
sol
približno 2 dl mleka
40 g (1 kocka) svežega kvasa
2 jajci
80 g sladkorja
0,3 dl ruma
1 zavitek vaniljevega sladkorja
naribana limonova ali pomarančna lupinica
60 g masla

NADEV

1,5 dl mleka
500 g mletih orehov
150 g sladkorja
2 jajci
1 zavitek vaniljevega sladkorja
½ žličke mletega cimeta
0,5 dl ruma

potrebujemo še

model premera 24 cm
maslo in ostra moka za model
jajce in mleko za premaz
sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

V skledo presejemo moko in ji dodamo sol. Posebej v malo mlačnega mleka raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajci, sladkor, rum, vaniljev sladkor in limonovo ali pomarančno lupinico. Preostalo mleko segrejemo, maslo raztopimo.

2.

Moki dodamo toplo mleko, primešamo jajčno mešanico ter dodamo raztopljen kvas in maščobo. Zmešamo v srednje gosto testo in ga gnetemo toliko časa, da postane elastično v notranjosti in gladko po površini, posode pa se ne prijema. (Testa za potice ne stepamo preveč, kajti pri daljšem stepanju postane med vzhajanjem tako rahlo, da ne zmore nositi teže nadeva.) Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja na sobni temperaturi toliko časa, da se prostornina podvoji.

3.

Vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm, ki naj bo dolg toliko kot dvakratna dolžina premera modela. Robove obrežemo.

4.

Mlačnemu mleku primešamo vse sestavine za nadev. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Nadev namažemo na razvaljano testo. Nato testo čvrsto zvijemo, tako da ga med zvijanjem stalno rahlo zategujemo, na koncu pa samo povaljamo.

5.

Model namažemo z maslom in obsujemo z moko. Zvito potico položimo v model. Na gosto jo do dna prebodemo z leseno špilo in jo na sobni temperaturi pustimo vzhajati. Pridobiti sme največ polovico prostornine. Pred peko jo premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca in pri tem pazimo, da ne zamašimo luknjic. Pečemo jo 50 minut v pečici, segreti na 180 do 190 °C.

6.

Potico režemo šele naslednji dan, ko je že dobro ohlajena. Pred postrežbo jo posujemo s sladkorjem v prahu.

Revija Dober tek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava