DL: Kmetija Klepec - s kaljenjem orjejo ledino
22.1.2025 | 14:30
Kmetija Klepec prideluje žito na 35 hektarjih – Sejejo 16 vrst žit, vsa pridelava je ekološka – Kar pridelajo, sami prodajo – Družinsko podjetje bo takšno tudi ostalo – Nagrada za inovativnost za ajdove hrustavčke – Najstrožja komisija so njuni otroci – Paketi celo v Ameriko
Spremembe so del vsakdana in tako se je tudi kmetija Klepec s Krasinca, ki se je nekoč ukvarjala s pridelavo krompirja in z živinorejo, pozneje preusmerila v zelenjadarstvo, danes pa je znana daleč naokrog po pridelavi žit, inovativni ponudbi moke, celo kaljene, in po testeninah, ajdovih hrustavčkih, namazih, čokoladi, hladno stisnjenih oljih itd.
Da je tako, je zaslužna vsa družina, oče Jože in mama Dragica ter otroci, med njimi zlasti njun sin, mladi prevzemnik kmetije Jožef, z ženo Mojco in tremi otroki. V družinskem podjetju je zaposlena še Jožetova sestra Kristina, po službi pa pomaga tudi brat Tone.
Mladi rod je zagnan in uspehi so že vidni. »30 let smo pridelovali zelenjavo, tudi po 100 ton na leto smo je prodali v domači trgovinici, pred 15 leti pa smo se odločili za preusmeritev v žita. Pridelujemo jih na 35 hektarjih, in sicer sejemo 16 vrst žit, največ ajde, okrog 7 hektarjev, od 5 do 6 hektarjev pire, od 2 do 3 hektarje pšenice in potem v manjših količinah še proso, kamut, rž, koruzo, konopljo, lan, riček, sončnice,« pove Jožef Klepec, po izobrazbi dipl. inženir gradbeništva.
Z integrirane pridelave so pred nekaj leti prešli na ekološko, kar pomeni izpolnjevanje strogih meril, saj so ekološke kontrole pogoste. A kot pravi njegova žena Mojca, jim je bistvena kakovost, »da lahko mirno stojimo za svojimi izdelki, zato je naša vizija ostati družinsko podjetje in vse delati v družinskem krogu, ne želimo se širiti«.
ZAKAJ KALJENJE
Doma delajo vse: od setve, skrbi za pridelek, sušenja žita, čiščenja in luščenja pa do mletja moke v mlinu na kamen, izdelave testenin in najrazličnejših izdelkov. Pri njih se da dobiti moko, ki je vedno sveže zmleta, da do uporabnika pride kar najbolj polna koristnih snovi, pa kašo in zdrob različnih žit.
A zdaj so najbolj ponosni na kaljeni del, s čimer so začeli pred petimi leti orati ledino na tem področju. »Kot mi je znano, smo za zdaj še edini v Evropi, ki kalimo moko,« pravi Jože. Idejo so dobili v Ameriki, od tam so pripeljali tudi stroj za kaljenje, kar je bil poseben podvig. »Gre za poseben postopek kaljenja žita. Ko požene kalčke, žito posušimo na nizki temperaturi in potem zmeljemo v moko ali pa naredimo kaljene pirine kosmiče. Ko kaljenje ustavimo, je v semenu zakladnica vseh vitaminov in hranil. Takšna moka je lažje prebavljiva, ima nižji glikemični indeks, je polnejšega okusa, z manjšo vsebnostjo glutena itd.,« razloži Jožef, ki že od nekdaj išče nove izzive in si prizadeva za izpopolnjevanje.
AJDOVI HRUSTAVČKI
Klepčevi ponujajo kaljeno ajdovo, pirino in pšenično moko, uspelo jim je narediti kaljene pirine kosmiče, pred nekaj leti pa so zasloveli tudi po kaljenih ajdovih hrustavčkih, za kar so prejeli celo nagrado za najinovativnejši ajdov izdelek po izboru Inštituta za nutricionistiko.
Ajdovi hrustavčki – presni, slani in praženi – so slasten in zdrav samostojni prigrizek, mnogi jih dodajo k solatam, juham, jogurtom ali v sendvič. So hrustljavi, prijetnega okusa in polni vlaknin. »To je le ajda, brez kakih dodatkov,« poudari Mojca Klepec. Med kaljenimi izdelki so tudi testenine, še zlasti pa so iskane njihove testenine brez jajc.
NAMAZI, ČOKOLADA …
Letos so Klepčevi začeli delati tudi čokoladne namaze z ajdovimi hrustavčki, sad sodelovanja s čokoladnim ateljejem Dobnik pa je čokolada z ajdo, edinstvena na svetu. Slovijo tudi po tsampi, tradicionalni tibetanski jedi in prvi instantni jedi na svetu, ki je narejena iz doma pridelanega ječmena. Uporablja se kot nadomestek instantnih otroških kašic (npr. čokolina), ki je idealen za pripravo hitrega obroka s toplim mlekom, vodo ali čajem. Radi ga imajo otroci in odrasli. Mojca pove, da imajo že 14 različnih okusov, tsampo delajo s kokosom, malinami, jagodami, pistacijo itd. Namesto belega sladkorja uporabljajo le kokosov sladkor.
»Imamo pa najstrožjo komisijo na svetu – naše otroke, ki testirajo izdelke. Če jih oni nočejo, izdelka ne damo v prodajo,« se nasmeje Mojca. Kot pravita Jože in Mojca, je njihova ideja iz klasičnih kultur ustvarjati inovativnejše izdelke, stara žita z novimi pristopi približati sodobnemu življenju in mlajši generaciji.
MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE
Na Klepčevi kmetiji se lahko pohvalijo še s stiskalnico za hladno stiskana olja, ki so jo leta 2015 pripeljali iz Nemčije. Njihovo konopljino, laneno, ričkovo, sončnično, lešnikovo in orehovo olje je zato res prijetnega okusa.
»Dela nam res ne zmanjka, a se trudimo za lepo medgeneracijsko sodelovanje in gre,« veselo pove Mojca Klepec, ki je kot komunikologija, specializirana za trženje, pustila službo in dela doma. Vse, kar pridelajo, prodajo sami – polovico v trgovinici doma in v majhnih lokalnih trgovinah po Sloveniji, polovico pa v spletni trgovini. Vsak dan pošiljajo pakete. Celo v Ameriko je že kateri odpotoval.
Članek je bil objavljen v decembrski tiskani številki Dolenjskega lista
L. Markelj
16-urni post povzroči v telesu prave čud...
Jožko: AUTOFAGIJA (regeneracija organizma) -...
DL: Na ortopedskem oddelku: ''Šele ko...
Marija: Ja res je tako, ko obležiš nemočen in...
Po sledi novih teorij zarote: Ali cepiva...
Jožko: Vsako cepivo mora imeti navodila za...
FOTO: Pohod v Dražgoše po pomemben nauk
Ivan Janez: Okupator ni imel "podpore med...
Prijatelji: Na Trumpovo inavguracijo dva...
Ivan Janez: Kako to, da med povabljenimi ni...
Bernarda Žarn med smučanjem rada uživa
sob, 8.2.2025
Vrtičkanje: Čas je za delo v sadovnjaku; februarska opravila
pet, 7.2.2025
DL: V tujini ni vse zlato, kar se sveti
ned, 9.2.2025
Edini Plečnikov spomenik v NM propada - občina, kaj čakaš?
sob, 8.2.2025
Temnopolte Slovenke osupnile v Afriki
ned, 9.2.2025