Diplomski večer, namenjen bakterijam

22.4.2012 | 07:50

Diplomski večer, namenjen bakterijam

Diplomski večeri, na katerih diplomanti predstavijo svoje diplomske naloge širši javnosti, potekajo v Knjižnici Kočevje od oktobra 2011, praviloma enkrat mesečno. Na diplomskem večeru 19.4.2012 je bila predstavljena tudi prva doktorska naloga z naslovom Raziskave bakterij, povzročiteljic ožiga, na rastlinah iz družine Rosaceae, mlade znanstvenice Mance Pirc, ki je doktorirala na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Dr. Manca Pirc je nazorno prikazala način in metodo raziskave, ki jo je uporabljala in razvijala pri svojem raziskovalnem delu.

Bakterijski ožig na rastlinah iz družine rožnic lahko povzroča bakterija Erwinia amylovora ali patogene bakterije iz rodu Psevdomonas. Prva bakterija povzroča hrušev ožig, ki ima hude ekološke, ekonomske in sociološke posledice. Zaradi obsežne gospodarske škode, ki jo poleg že naštetih bakterija povzroča, je potrebno po Evropski zakonodaji hrušev ožig nadzorovati. Testiranje prikrite okužbe z različnimi metodami je zelo pomembno, saj se lahko na ta način prepreči prenos iz okuženega področja na neokuženo. V ta namen preventivno pregledujejo nasade. Diagnostika je v teh vzorcih zaradi nizke koncentracije bakterij zelo zahtevna, zato je potreben razvoj občutljivih metod, s katerimi se lahko odkrije bakterija.

Ob koncu predstavitve je dr. Manca Pirc odgovarjala na različna vprašanja. Med drugim smo izvedeli, da so vse znanstvene raziskave delane z namenom, da se izsledki uporabljajo v praksi in doprinesejo neko širšo družbeno korist.

Na predstavitvi je sodeloval dr. Primož Južnič, predstojnik oddelka za bibliotekarstvo, knjigarstvo in informacijsko znanost na Filozofski fakulteti v Ljubljani, z glasbenim programom v uvodu, pa je diplomski večer obogatil učenec Glasbene šole Kočevje Marko Kerneža.

Na znanstvenico Manco Pirc smo lahko na Kočevskem opravičeno ponosni, saj je s svojim delom prehitela tudi kolege iz držav, ki imajo veliko boljše materialne pogoje za raziskovanje.

Vesna Malnar

Galerija

vecer-001
vecer-003
vecer-005
vecer-007

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava