Zadnji spomladanski diplomski večer

30.5.2012 | 08:20

Zadnji spomladanski diplomski večer

Na 7. diplomskem večeru, 24. maja 2012, je Matjaž Čop, diplomant Biotehniške fakultete – oddelek za lesarstvo, v Knjižnici Kočevje predstavil svoje diplomsko delo z naslovom: Vpliv vrednosti pH termično modificiranega lesa na utrjevanje lepil.

Les človeka spremlja na vsakem koraku. Je eden prvih in najpomembnejših materialov, ki ga človek uporablja. Zaradi neodpornosti na nekatere zunanje in notranje dejavnike, ga je potrebno zaščititi. S tem mu podaljšamo življenjsko dobo. Eden od mnogih načinov zaščite je tudi termična modifikacija lesa. S tem lesu spremenimo kemično strukturo, povečamo trajnost in dimenzijsko stabilnost, poslabšamo pa njegove mehanske lastnosti. Tako obdelan les uporabljamo za ograje, okna, vrtno pohištvo, notranji interier, savne … V ta namen je potrebno les lepiti, kar lahko povzroča težave. Postopki termične modifikacije lahko negativno vplivajo na potek utrjevanja. Preko eksperimenta in raziskave termično modificiranega lesa in kontrolnega lesa – smreka, so merili potek utrjevanja dveh različnih lepil. Ugotovili so, da trajanje termične modifikacije lesa vpliva na znižanje vlažnosti lesa, zmanjša se vrednost pH, raeloške lastnosti pa so se pri lepljenju najbolj razlikovale v začetni fazi, v končni pa ni bilo opaziti večjih razlik. S testom strižne trdnosti so ugotovili, da lahko z uporabljenima lepiloma brez težav lepimo termično modificiran les, saj zmanjšana vrednost pH ni vplivala na kvaliteto lepljenja.

Po končani prestavitvi je Matjaž Čop odgovarjal na vprašanja, ki so jih zastavili obiskovalci.

Večer je kulturno obarvala pevska skupina Prijatelji iz Kočevje. Njen član je tudi Matjaž Čop. Z ubranim petjem so navdušili obiskovalce.

Diplomski večeri se bodo nadaljevali z novim študijskim letom v mesecu oktobru. Generalno gledano je odziv sodelujočih in obiskovalcev zelo dober.

Seveda pa še vedno velja povabilo vsem kočevskim diplomatom različnih študijskih smeri, da svoje diplomsko delo predstavijo domači publiki.

Več informacij dobite v Knjižnici Kočevje.

Vesna Malnar

Galerija

Slika 098
Slika 102
Slika 103
Slika 107

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava