Projekti prostovoljcev v Beli krajini; želite tudi vi v tujino?

4.1.2013 | 10:00

Janos na Triglavu

Janos na Triglavu

Janos na raftingu

Janos na raftingu

RIC Bela krajina izvaja v obdobju od maja 2011 do maja 2013 projet ''EVS and tourism sustainable development''. V tem obdobju smo sedem mesecev gostili prostovoljko Ruurdje iz Nizozemske, enajst mesecev prostvoljca Janosa iz Madžarske, trenutno pa šest mesecev gostimo prostovoljko Cristino iz Španije. V Beli krajini poleg RIC Bela krajina projekte EVS izvajata še Mladinski center BIT iz Črnomlja ter Mladinski center Metlika.

EVS ali Evropska prostovoljska služba je del programa Mladi v akciji, katerega glavni namen je mednarodna učna mobilnost mladih. Mladi prostovoljci se tako radi odločijo za prostovoljno delo v parterski organizaciji v tujini, v tem primeru RIC Bela krajina. Glavni cilji našega projekta so razvijanje novih oblik in možnosti trajnostno naravnanega turizma v Beli krajini. Prostovoljci odkrivajo Belo krajino, njene naravne in kulturne značilnosti, možnosti za razvoj turizma itd. Pri svojem delu uporabljajo inovativne načine raziskovanja in promocije Bele krajine ter turistične destinacije Reke Kolpe – evropske destinacije odličnosti 2010. Predlagajo izboljšave naših spletnih strani, obiščejo kolesarske in pohodniške poti ter napišejo kritično oceno, kaj bi bilo potrebno še izboljšati, snemajo kratke dokumentarne filme o dogajanju v Beli krajini, objavljajo video-blog na internetu so aktivni na socialnih omrežjih, izvajajo lastne projektne ideje itd. V tem času je bilo izdelanih že 63 kratkih dokumentarnih filmov ter odlično obiskan blog.

Izjemno ponosni smo na dosežek našega prostovoljca Janosa Janeia iz Madžarske, kateri je za svoje prizadevno delo na področju turizma prejel ''Zahvalo za delovanje na področju promocije slovenskega turizma''. Zahvalo sta mu podelila Slovenska turistična organizacija ter Direktorat za turizem in internacionalizacijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt dokazuje, da se da z majhnimi koraki narediti veliko, zato načrtujemo podobne projekte tudi v naprej, predvsem v smislu delovanja na področju večje zaposljivosti mladih.

Vse mlade, ki jih zanima prostovoljno delo v tujini, pa vabimo, da nas obiščejo in predstavili jim bomo možnost nekajtedenskega do več mesečnega prostovoljnega dela v tujini. Izdelane video dokumentarce si lahko ogledate na spletnem kanalu YouTube - vpišete RIC Bela krajina, blog pa na janosjenei.blogspot.hu

Za RIC Bela krajina, G. J.

Galerija

janos na raftingu
janos na triglavu
Nizozemski večer

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

4.1.2013Oceni vika lozar 

Enega prostovoljca sem srečala v Primožičevi hiši ob razstavi. Prijazen mladenič je fotografiral vse dogajanje in pristoni smo bili kar ponosni, da sodeluje v RICu študent iz tujine. Upam, da tudi slovenska mladina odkriva lepote v tujini. Zanimivo bi bilo vedeti, če je kaj Belokranjcev vmes.

6.1.2013Oceni Tone Starc 

Nekajkrat sem se srečal z Janošom in Dušanom (Srbija). Fanta sta iz pravega testa, verjamem da tudi drugi prostovoljci. Govoril sem tudi z Belokranjcem, ki mi je dejal:"Ta dečko (Janos) ve o nas več kot mi sami!!!" Petru in njegovi ekipi (RIC) pa gredo pohvale za odlično izpeljan projekt. Vesel sem, da jih niso "zlomili" zlobni komentarji na začetku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava