Posavka na čelu prostorskih načrtovalcev Slovenije

16.5.2013 | 10:15

Mateja Sušin Brence

Mateja Sušin Brence

Na skupščini slovenske zbornice za arhitekturo in prostor so prejšnji teden mesto predsednice sekcije prostorskih načrtovalcev zaupali Mateji Sušin Brence iz Artič pri Brežicah. Sekcija vključuje vse pooblaščene prostorske načrtovalce Slovenije.

Brencetovo kolegi dobro poznajo kot zelo aktivno še iz študentskih let. Njene dosedanje delovne izkušnje so raznolike, od projektov arhitekture, natečajne nagrade, do najsodobnejših inetrierjev ter tudi s področja inženiringa večjih objektov tako doma in v tujini v času delovanja v Ljubljani. Po vrnitvi v Posavje pa aktivneje deluje tudi na področju prostorskega načrtovanja.

Brencetova meni, da je zelo pomemben splošen dvig kulture bivanja, ki zajema tako segment prostora, arhitekture kot notranje opreme, saj ima izkušnje iz delovanja na vseh treh področjih. V zadnjih dveh desetletjih je bilo veliko storjenega v odnosu do okolja v smislu ekologije, medtem pa ostaja pojem prostora vse prevečkrat na tiru »ne bodi ga treba«, kar je pripeljalo tudi do »Černačeve uredbe o gradnji nezahtevnih in enostavnih objektov«. Kot še dodaja Brencetova, je dvig kulture bivanja proces in ne le spreminjanje zakonodaje ter še poseben izziv v času gospodarske krize, ko so investitorji v krču, projektiva pa posledično mnogokrat brez potrebne moči, čeprav naši arhitekti dosegajo vidne dosežke in nagrade doma in v tujini.

L. Z.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava