Vpliv trapistov na posavsko podeželje - Trapistin

12.6.2013 | 11:00

Čokolada in vino

Čokolada in vino

Mizarska delavnica

Mizarska delavnica

Izdelajmo knjigo

Izdelajmo knjigo

Projekt Vpliv trapistov na posavsko podeželje z akronimom „Trapistin“ je vodilni partner Kulturni dom Krško skupaj s partnerji uspešno prijavil na 4. javni poziv za nabor projektov, upravičenih do nepovratnih sredstev LEADER iz kvote za leta 2011, 2012 in 2013. Naši partnerji so Regionalna razvojna agencija Posavje, Hiša trt, vina in čokolade, Kunej Aleš, s. p. ter Gostilna Šempeter, Srečko Kunst, s. p.. Skupaj in skladno s projektom zaključujemo začrtane aktivnosti 1. faze projekta. Izvajamo obsežno raziskavo o vplivu trapistov na gospodarski razvoj podeželja, intenzivno potekajo aktivnosti, povezane s prvimi osnutki za rekonstrukcijo čokolade, predvsem pa smo uspešno izvedli rokodelske odprte delavnice, usmerjene v »uporabnike«, saj smo med 20. aprilom in 5. junijem 2013 organizirali 10 rokodelskih odprtih delavnic.

Rokodelske odprte delavnice so bile izvedene v organizaciji vseh štirih partnerjev na celotnem območju Posavja, tematsko pa so povezane z dediščino in načinom življenja trapistov in usmerjene v uporabo in dvig kakovosti lokalnih produktov. Namenjene so nosilcem in članom kmetij, ki že imajo kakovostne izdelke, pa zanje iščejo nove kupce, in vsem tistim posameznikom, brezposelnim, mladim, ki šele razvijajo poslovno idejo in razmišljajo o registraciji svoje dejavnosti ter bi radi svoje rokodelske in živilske izdelke razvili ali izmenjali znanja in izkušnje.

Prav tako smo na delavnice povabili najširšo publiko, ki je želela izvedeti več o ponujeni temi, se preizkusiti v različnih veščinah in pridobiti nova znanja.

Udeležba na izvedenih rokodelskih odprtih delavnicah je pokazala veliko zanimanje za dediščino trapistov in njeno uporabno vrednost v sodobnem času.

Kratek povzetek delavnic:

1.DEDIŠČINA TRAPISTOV: ČOKOLADA IN VINO, 20. aprila, na Gradu Rajhenburg v izvedbi Hiše trt, vina in čokolade, Aleš Kunej, s. p., Brestanica. Poleg teoretičnega dela je bil predstavljen krajši proces dela s čokolado, udeleženci pa so se lahko preizkusili v izdelovanju čokoladnih lizik.

2.ROKODELSKA DEDIŠČINA TRAPISTOV: KROJAŠKA DELAVNICA, 23. aprila, v Mestnem muzeju Krško v izvedbi Inštituta za svobodo oblačenja,mag. Irena Ina Čebular, Brestanica. Udeleženci so ukrojili in sešili platnene vrečke in manjše torbice ter nanje odtisnili različne rastlinske motive in žige.

3.DEDIŠČINA TRAPISTOV: ROČNA IZDELAVA EMBALAŽE, 25. aprila, na Gradu Rajhenburg v izvedbi Darilne embalaže »Unikat«, Matjaž Krajnc, s. p., Brestanica. Udeleženci so se podučili o tehnikah ročne izdelave embalaže ter si izdelali papirnati tulec za shranjevanje svinčnikov, ga »oblekli« v potiskan papir z motivom gradu Rajhenburg ali pobarvali po lastnih željah.

4.DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: ŽITA, MOKA IN MLEVSKI IZDELKI, 7. maja, na Kmetiji Kobal in ekološki kmetiji Mihaele Jazbec iz Sevnice. Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja, je pripravila strokovno predavanje o pomenu pridelave in uživanja žit v sodobni prehrani, s poudarkom na lokalno pridelanih žitih. V praktičnem delu so si udeleženci ogledali primer dobre prakse, to je ekološko kmetijo, kjer pridelujejo in meljejo raznovrstna žita.

5.DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: MLEKO IN MLEČNI IZDELKI, 9. maja, na Kmetiji Korbar, Močilno, Radeče. Jožica Krašovec, KGZ Celje, je pripravila predavanje o pomenu pridelave mleka, priložnostih njegove predelave, registracije dopolnilne dejavnosti in prodaje v lokalnem okolju. Udeležencem sta Lidija in Feliks Korbar, nosilca kmetije in dopolnilne dejavnosti predelava mleka na kmetiji, predstavila razvojno pot kmetije od proizvodnje do predelave mleka v mlečne izdelke.

6.ROKODELSKA DEDIŠČINA TRAPISTOV: SAMOSTANSKA MIZARSKA DELAVNICA, 15. maja, na Gradu Rajhenburg v izvedbi Restavratorstvo Aleš Vene, s. p., Sevnica. Udeleženci so spoznali uporabo starega orodja v mizarski delavnici, delali z obličem in se ob demonstraciji prikaza izdelovanje lesenih grabelj vživeli v vlogo mizarjev ter izdelali lesene kline za grablje.

7.DEDIŠČINA VINOGRADNIŠTVA TRAPISTOV: PREDSTAVITEV IN DEGUSTACIJA VIN S TRAPISTOVSKIH LEG, 18. maja, v Vinoteki Mestne hiše Brežice v izvedbi vinogradnikov in vinarjev, ki imajo vinograde na »trapistovskih legah«. Po predstavitvi sort grozdja, ki so jih gojili trapisti, so udeleženci spoznavali ponudbo vin današnjih vinarjev ob vodeni degustaciji in se seznanili z oblikami in načini pridelave in trženja vin.

8.DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: DOMAČE MESNINE, 21. maja, na OŠ Jožeta Gorjupa, Kostanjevica na Krki, v izvedbi Društva domačih kolin Kostanjevica na Krki. Irena Kos, KGZ Celje, je izvedla predavanje na temo proizvodnje domačih mesnin, predelave mesa na kmetiji in možnosti registracije dopolnilne dejavnosti. V praktičnem delu delavnice so člani Društva Domače koline Kostanjevica na Krki predstavili dejavnosti društva in njegovo vlogo pri osveščanju, izobraževanju in povezovanju članov na področju domače prireje in proizvodnje kakovostnih domačih mesnin.

9.DEDIŠČINA TRAPISTOV: SAMOSTANSKA TISKARNA – IZDELAJMO KNJIGO, 29. maja, v Mestnem muzeju Krško v izvedbi Janje in Jurija Baznik, Grubar, d. o. o., Kostanjevica na Krki. Udeleženci so spoznali veščine in tehnike pri izdelovanju knjig in si izdelali knjigo: oblikovali platnico, dodali notranje liste ter jih zašili.

10.DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: VPLIV TRAPISTOV NA SODOBNO KUHINJO, 5. junija, v Gostilni Šempeter, v izvedbi Gostilne Šempeter, Srečko Kunst, s. p.. Delavnica je bila zasnovana kot kulinarični dogodek in promocija pomena lokalno pridelane hrane. Na osnovi izsledkov terenske raziskave, povezane z načinom življenja trapistov in prehrambene dediščine območja, so udeleženci okušali živila in jedi znane iz preteklosti, prilagojene načelom sodobne kuhinje. Na 10. delavnici smo predstavili aktivnosti 1. faze projekta, izvedene delavnice in predstavili izbrane rezultate raziskav, povezanih s kulinarično dediščino trapistov. Na delavnici so sodelovali posamezni ponudniki lokalno pridelane hrane, ki so sooblikovali tudi druge delavnice.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se delavnic udeležili. Vabimo vas, da si več informacij o projektu in fotogalerije z rokodelskih odprtih delavnic poiščete na spletnih straneh:

•Mestnega muzeja Krško www.mestnimuzejkrsko.si, na spletni podstrani Trapistin www.mestnimuzejkrsko.si/trapistin in

•Gradu Rajhenburg www.gradrajhenburg.si, na spletni podstrani Trapistin www.gradrajhenburg.si/trapistin

Informacije o projektu Vpliva trapistov na posavsko podeželje z akronimom Trapistin in o ostalih projektih, ki se izvajajo pod okriljem Lokalne akcijske skupine LAS Posavje, so na voljo na spletni strani : www.las-posavje.si

Mestni muzej Krško in Grad Rajhenburg, enoti Kulturnega doma Krško.
Foto: Anita Radkovič, Fototeka Mestnega muzeja Krško.

Galerija

1. delavnica Čokolada in vino (1)
1. delavnica Čokolada in vino (2)
1. delavnica Čokolada in vino (3)
2. delavnica Krojaška delavnica (1)
2. delavnica Krojaška delavnica (2)
2. delavnica Krojaška delavnica (3)
3. delavnica Ročna izdelava embalaže  (1)
3. delavnica Ročna izdelava embalaže  (2)
3. delavnica Ročna izdelava embalaže  (3)
4. delavnica Žita, moka in mlevski izdelki (1)
4. delavnica Žita, moka in mlevski izdelki (2)
4. delavnica Žita, moka in mlevski izdelki (3)
5. delavnica Mleko in mlečni izdelki (1)
5. delavnica Mleko in mlečni izdelki (2)
5. delavnica Mleko in mlečni izdelki (3)
6. delavnica Mizarska delavnica (1)
6. delavnica Mizarska delavnica (2)
7. delavnica Dediščina vinogradni_tva trapistov (1)
7. delavnica Dediščina vinogradništva trapistov (2)
8. delavnica Domače mesnine (1)
8. delavnica Domače mesnine (2)
9. delavnica Izdelajmo knjigo (1)
9. delavnica Izdelajmo knjigo (2)
9. delavnica Izdelajmo knjigo (3)
10. delavnica  Vpliv trapistov na sodobno kuhinjo (1)
10. delavnica  Vpliv trapistov na sodobno kuhinjo (2)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava