Gradbeniki iin lesarji na strokovni ekskurziji

5.2.2014 | 13:10

Gradbeniki iin lesarji na strokovni ekskurziji
Gradbeniki iin lesarji na strokovni ekskurziji

V podjetju Yaht Club, ki ga že vrsto let uspešno vodi družina Bobič, smo si z dijaki prvih letnikov lesarskega in gradbenega tehnika z velikim zanimanjem ogledali proizvodnjo vrhunskih mizarskih izdelkov za opremo prestižnih jaht. Navdušujejo vse faze izvedbe: podrobni računalniški, izvedbeni načrti po željah investitorja, vhodne surovine, žaganje lesa, furniranje (ploskovno in 3D), izrez elementov pohištva z vrsto različno velikih računalniško vodenih CNC strojev, ukrivljanje plošč z vakumsko tehnologijo, brušenje, lakiranje in sušenje. Po ogledu so nas prijazno pogostili in zagotovili, da lahko pridemo še kdaj.

Z avtobusom smo se zapeljali v Zalog do podjetja Tesarstvo Gazvoda. G. Rok Gazvoda nam je na žagi pokazal razrez lesa, sušenje lesa in razrez lesenih elementov ostrešja z izvedbo stikov na računalniško vodenemu CNC stroju. Ogledali smo si tudi zasnovo lesenega bivalnika in masivno leseno hišo iz lepljenih tramov.

Strokovno ekskurzijo smo zaključili z ogledom lesene, montažne, skeletne, enodružinske, stanovanjske hiše v Gorenjem Polju 3, kjer nas je sprejel g. Gregor Markovič. Hiša je že pod streho, ni pa še zaprta z okni in vrati. Lastnik je opisal postopek izvedbe hiše, značilnosti in prednosti take stavbe. Na licu mesta smo izmerili tloris in narisali skico v merilu M 1:50.

Kljub deževnemu, hladnemu dnevu smo doživeli veliko novega in zanimivega. Povsod so nas toplo sprejeli, nas pogostili in delili z nami vse svoje izkušnje. Zato se vsem, ki so nas sprejeli, najlepše zahvaljujemo. Drug drugemu smo bili nadvse prijetna družba, zato se veselimo novih tovrstnih izkušenj.

Zapisala: Lili Žnidaršič, univ. dipl. inž. grad., organizatorka strokovnih ekskurzij

Galerija

sola-001
sola-002
sola-003
sola-004
sola-005
sola-006
sola-007
sola-008
sola-009
sola-010
sola-011
sola-012
sola-013

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

5.2.2014Oceni iii 

no, pa se le premika (tako v glavah, kot nogah). mladina treba aktivirat in navdušit, ne pa vlečt po nekih fabrikah, ki so ostale 30 let nazaj (skupaj z učnim programom).

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava