GZS pojasnjuje dimnikarsko zakonodajo

18.2.2014 | 13:35

Foto: arhiv; B. D. G.

Foto: arhiv; B. D. G.

V komentarju z naslovom »Zdaj nas skubijo še z dimnikarji« (na spletnem portalu www.lokalno.si objavljen z datumom 3.2. 2014) je zapisanih več neresnic v zvezi z zakonodajo, ki ureja izvajanje javne dimnikarske službe. Avtor komentarja se pritožuje nad zakonom, ki naj bi čez noč uvedel novo obveznost čiščenja dimnikov. Bralce seznanjamo, da je bila najnovejša sprememba zakonov s predpisano pogostnostjo izvajanja dimnikarskih storitev sprejeta leta 2004, prejšnja pa leta 1974. Po zakonu iz leta 1974 je bilo za kurilne naprave na trdna goriva, ki so v uporabi vsak dan, obvezno čiščenje dimnikov vsak mesec. Zakonodaja iz leta 2004, ki je veljavna še danes, je to obveznost zmanjšala. Tako je za t.i. male kurilne naprave na trdna goriva, ki so v redni uporabi, čiščenje dimnikov obvezno na 2 meseca v kurilni sezoni oz. 4x letno, za kurilne naprave na biomaso 2x letno, in za kurilne naprave na tekoče in plinasto gorivo 1x letno. Pri slednjih je treba 1x v sezoni izvesti meritve dimnih plinov. Vse kurilne naprave je treba 1x letno pregledati.

Avtor se v komentarju sprašuje tudi, ali treba dimnikarsko službo izvajati kot obvezno, saj bi prebivalci bodisi sami izvajali dimnikarske storitve ali pa bi sami poskrbeli za njihovo izvedbo. Z avtorjevim stališčem ne želimo polemizirati, sprašujemo pa se, kaj bi se zgodilo, če bi z istimi argumenti predlagali npr. ukinitev obveznega vozniškega izpita, tehničnih pregledov avtomobilov, omejitev hitrosti na cesti, omejitev uživanja alkohola pred ali med vožnjo, obvezne uporabe zimske opreme, prepovedi kajenja, obveznega cepljenja itd. Ali bi bila naša življenja v skupnosti enako varna s predpostavko, da smo (po njegovem mnenju) ljudje dovolj zavedni, da bi za tehnično brezhibnost avtomobilov poskrbeli sami, da bi vozili samo trezni, s primerno hitrostjo itd.

Dimnikarska služba je po zakonu že stoletja obvezna, saj neizvajanje dimnikarskih storitev z veliko verjetnostjo slej ko prej pomeni nesrečo, katere posledica je najmanj materialna škoda, če ne še kaj hujšega. Hkrati pa lahko posameznik z zavrnitvijo dimnikarskih storitev povzroči tudi splošno nevarnost za ostale stanovalce oz. prebivalce. Zato so dimnikarska podjetja dolžna uporabnike, ki te storitve odklanjajo, prijaviti na inšpekcijo, ta pa jih lahko kaznuje. Vse razvite države na svetu in tudi v Evropi imajo dimnikarsko službo večinoma urejeno tako, da je njeno izvajanje obvezno in nadzorovano.

Ne glede na predpise se je potrebno vedno zavedati, da nas le redno izvedene dimnikarske storitve varujejo pred dimniškimi požari in pred zastrupitvami z dimnimi plini, ki lahko nastanejo zaradi pomanjkljivosti na pečeh, dimnikih ali zračnikih. Hkrati pa pomagajo tudi k bolj učinkoviti rabi energije in z zmanjšanjem emisij varujejo naše okolje in zdravje.

S spoštovanjem.

Karmen Stariha
Predstavnica za odnose z javnostmi
Komisija za dimnikarsko dejavnost
GZS-Zbornica komunalnega gospodarstva

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

18.2.2014Oceni medo 

res dimnikarji morajo opravljati svojo dejavnost zaradi varnosti vseh uporabnikov kurilnih naprav vendar dimnikarstvo Jelančič ti pa so res neprijazni sploh vodstvo samo grozijo z inšpektorji v mojem primeru se je dimnikar oglasil ravno na dan sneženja in to ob 14 uri ja ko sem odklonil čiščenje ker sem pač imel zakurjeno se je lepo opravičil in povedal da me bodo prijavili inšpekciji dobil sem pismeno da moram biti doma določen datum v kolikor me ne bo sledi račun in prijava ja halo kaj bodo ono določili kdaj bodo prišli ko sem kontaktiral z vodstvom je neprijazna gospa spet grozila in ni hotela upoštevat datuma katerga sem predlagal razen če ji pošljem dokazilo da me določen datum ne bo doma ja kaj se pa grejo komu sem dolžan pošiljat kje bom tisti dan nisem v kazenskem postopku mimam hišnega pripora torej dragi podjetniki Jelančič Ana sp oziroma sedaj ste se preimenovali v SNEDIM DOO imate kakšen odgovor na to

18.2.2014+1     + (1)     – (0)     Oceni jaz 

Od nekdaj je bilo tako.Že v srednjem veku je bil valpet hujši od grofa, ko je bilo treba raji kožo odreti.

18.2.2014Oceni nancka62 

res je tudi jaz imam z jelančič ano zelo slabe izkušnje,mislim,da se bo treba malo drugače obnašat proti strankam,ko pokličejo po tel.saj je vendar od nas odvisen njihov dohodek. sploh to itak ni pošteno urejeno,da moramo zmetet,dat prav njim.še zdravnika lahko sam izbiraš---gospoda dimnikarja pa očitno ne..

18.2.2014Oceni črnomaljec 

Pri nas računajo od oka.Na Vinici je pregled dimnika cca 12,00 EUR,v Črnomlju pa cca 18,00. Kdo tu koga je.. ? Ali je prav,da za prevoz računajo še DDV ? Če je pregled-pogled z špegelčkom v dimnik 18,00 komplet čiščenje pa cca 30,00 EUR,pomeni da je samo čiščenje cca 12,00 EUR.Tu se nekaj ne ujema.5min pregled z špeglom košta 18,00,če pa 20 minut čisti dimnik pa je to 30.00 EUR.V vsakem primeru je ta cena ODIRANJE OBUBOŽANEGA PREBIVALSTVA.Pa bi želel da mi določene službe povejo od kje so vzeli tako nesramne cene ? Servis mercedesa na aktivno uro dela najbrž ne košta toliko,kot to šalabajzarsko delo.Da ne govorim o samih grožnjah z inšpektorji......

18.2.2014Oceni črnomaljka 

V Črnomelju pridejo dimnikari v večstanovanske bloke in masno zračunajo a dimnikov sploh ne uporabljamo ker imamo skupno korilnico na Čardaku

19.2.2014Oceni Zatiranje lastnega ljudstva  

Razumelo bi se ,če bi za pregled ,ki ga je opravil v 2 minutah računal ta čas ( 1 x celo 5 metrov od peči ,sploh ni bil v kurilnici ! )in ne v naprej določeno ceno, ki je oderška, če imajo ljudje 5-6 € plačano uro v službah, a ta njihova urna postavka bi bila pa 10 x višja.Ta požrešnost uničuje to državo od znotraj, na vseh nivojih.

19.2.2014Oceni Poslušam 

Sem slišal za primer,ko dimnikar ni mogel tisti dan več naredit pregleda pri stranki,pa sta se drugi dan dobila v lokalu.Je pokasiral 18,00 EUR,napisal račun in adijo.TOLIKO O CENAH IN STROKOVNIH PREGLEDIH.iN KDO TI BO BOLJ PROFESIONALNO NAREDIL PREGLED PEČI IN IZMERIL EMISIJE,KOT POKLICNI CENTRALIST.TI V ČRNIH OBLEKAH PA SO ŠALABAJZERJI,KI SICER NISO NIČ KRIVI,NISO PA NOBENI STROKOVNJAKI.Včasih smo se,ko si zagledal dimnikarja prijeli za gumb,sedaj se jih pa zaradi oderuških cen že bojimo.

20.2.2014Oceni jože 

Me zanima kdo in kakoje izračunal, da se mora dimnik pregledati po 2 mesecih kurjenja(kao ga lahko v dveh mesecih "zamašiš", nato pa moraš plačati še en pregled v času, ko ne kuriš. Menim, da je to zato, ker nam življenje predpisujejo butlji v Ljubljani, ki imajo samo en cilj: čimbolj v strah spravljat navadne ljudi in jih čimbolj izkoriščati. Kar se pa tiče gospe Karmen ji bi povedal da je možno vsak zakon pregledati in ga popraviti, tako da je smiseln-življenski, le voljo je treba imeti za to.Obenem bi ji povedal, da bi bilo lepo,če bi odgovorila na komentarje., ki jih podajajo prebivalci, ki koristijo usluge njenih prijateljev dimnikarov.To da imajo komisijo me spominja na stare čase v katerih je bila za vsako stvar komisija, samo zato da so se lahko določeni v njej skrili delali po svoje, odgovornost pa zavračali, oz. prelagalina na komisijo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava