Uspeh gradbenih tehnikov na mednarodnem natečaju ARCA

7.6.2014 | 11:20

Uspeh gradbenih tehnikov na mednarodnem natečaju ARCA

Dijaki ŠC NM, Srednje gradbene in lesarske šole, so letos že drugo leto zapored sodelovali na mednarodnem arhitekturnem natečaju, ki ga organizira italijanska gradbena šola iz Rovereta. Pokrovitelj natečaja je inštitut ARCA, ki se ukvarja z izdajo certifikatov za lesene nizkoenergijske in pasivne objekte. Na natečaju je sodelovalo dvajset šol iz Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. V močni konkurenci dvajsetih šol, je naša ekipa kot edina tuja šola, osvojila peto nagrado. Prispele projekte je ocenjevala komisija, sestavljena iz strokovnjakov inštituta ARCA in profesorjev fakultete iz Trenta. Podelitve nagrad, ki je potekala v petek in soboto, 30. in 31.5.2014, v italijanskem Roveretu, se je udeležila tudi naša ekipa v sestavi dijakov tretjih letnikov programa gradbeni tehnik Jerneja Koretiča in Tima Lukmana ter mentorja Mirka Gorenca, ki so sodelovali v projektu.

Tema letošnjega natečaja je bila nadzidava šole za eno nadstropje. Vsaka sodelujoča šola je izdelala projekt arhitekture, projekt gradbene fizike in statično presojo za objekt po lastnem izboru. Za projektiranje smo izbrali objekt novega medpodjetniškega izobraževalnega centra, kjer se nahajajo lesarske delavnice in učilnice. Novi MIC, kot obstoječi objekt imenujemo, je zgrajen iz armiranega betona in obsega pritličje in etažo.

V našem projektu smo dodali še drugo etažo, ki je namenjena za specialne učilnice strokovnega izobraževanja. Za nosilno konstrukcijo sten in strehe smo uporabili lesene križno lepljene plošče. Zunanje stene so izdelane iz trislojnih, notranja nosilna stena pa iz petslojnih X-lam plošč. Fasada je toplotno izolirana z izolacijo iz lesnih vlaken, finalna obloga fasade pa je lesena obloga iz parjenega lesa. Streha je ravna, izdelana iz trislojnih x-lam plošč, ki so jim na zgornji strani dodani nosilci iz lepljenega lesa.

V sklopu projekta smo izdelali posnetek obstoječega stanja in načrte za nadzidavo objekta. Pripravili smo tudi 3D model stavbe. Pri zasnovi projekta nam je bil v veliko pomoč tudi zunanji sodelavec gospod Janez Pucelj, eden od vodilnih strokovnjakov za leseno gradnjo v Sloveniji.

Mirko Gorenc, mentor

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava