Jure Smole na SP do zgodovinskega uspeha

24.9.2014 | 10:45

Jure Smole na SP do zgodovinskega uspeha
Jure Smole na SP do zgodovinskega uspeha

Jure Smole, 18 letni borec kluba Yaksha Combat Team Vogrsko (dijak Srednje gradbene in lesarske šole iz Novega mesta), je od 6. do 14. septembra nastopil na svetovnem mladinskem prvenstvu najmočnejše kickboks organizacije WAKO. Kot član slovenske reprezentance se je boril v disciplini K-1 rules, v kategoriji do 75 kg. Letošnje prvenstvo je bilo največje v zgodovini, saj je skupaj nastopilo 2075 tekmovalcev iz kar 63 držav z vseh celin.

V najpomembnejši borbi njegove dosedanje kariere je za odličje premagal izredno nevarnega nasprotnika Anthonyja Romera iz Kanade. Jure je v ring vstopil odločen, da tokrat medalje ne izpusti iz rok. Od samega začetka je prevzel pobudo in nasprotniku vsilil svoj stil borbe, za katerega sicer znani Kanadčan ni našel pravega odgovora. Kar nekajkrat je bil z udarci s koleni tudi blizu predčasnega zaključka. Vse tri runde je prevladoval in borbo zmagal z veliko točkovno prednostjo.

Bronasta medalja je bila tako že zagotovljena in slovenska reprezentanca je za Juretovo predstavo prejemala čestitke številnih tujih selektorjev.

V borbi za finale je žreb Juretu dodelil aktualnega evropskega prvaka, Poljaka Filipa Adamioka. Reprezentanca Poljske je v zadnjih letih poleg Rusov najmočnejša in tehnično najbolj dovršena ekipa na svetu v disciplini K-1 rules. Naš borec je imel po koncu prve runde točkovno prednost in vse je kazalo, da bo padel tudi ta nasprotnik. V drugi pa se je tudi zaradi malo čudnega sodniškega štetja borba obrnila na drugo stran. Jure je v tretji rundi pokazal svoje borbeno srce, do zadnjega atoma moči je proti Poljaku lovil predčasni zaključek, ampak tokrat žal ni šlo. Poljak je po atraktivnih potezah iz obeh strani borbo dobil z majhno točkovno razliko.

Ne glede na ta rezultat je Jure za Kickboxing zvezo Slovenije dosegel zgodovinski uspeh, saj gre za prvo medaljo na svetovnih prvenstvih v disciplini K-1 rules.

JURE (občutki po osvojenem 3. mestu na svetovnem prvenstvu): ''Medalja na svetovnem prvenstvu je bila moj cilj že od samega začetka športne poti. Treniral sem sicer brez večjega premora že od začetka januarja, vmes pa sem nastopil na kar nekaj velikih tekmovanjih in se domov redno vračal z uspehi. Za svetovno prvenstvo pa sem začel intenzivno trenirati takoj po končanem šolskem letu. Poletne počitnice so mi koristile, da sem lahko dva meseca pred začetkom tekmovanja ves svoj čas posvetil le treningu in pripravam.

Za uspešne priprave se moram zahvaliti predvsem bratu Gregi, ki me je vodil skozi celotne priprave in me pripravil po svojih najboljših močeh. Veliko zaslug za moj uspeh gre tudi trenerju Dariju Grilancu in celotnemu klubu Yaksha Combat Team. Na treningih so se mi vedno popolnoma posvetili ter tudi pomagali pri izdelavi taktike. Zaradi svetovnega prvenstva sem se odločil hoditi tudi na treninge boksa k trenerju Daliborju Grbiču v Boksarski klub Knockout Ljubljana. Kasneje se je to izkazalo kot popolna kombinacija in vse delo na treningu sem lahko koristno prenesel v ring.

Na svetovno prvenstvo sem se tako odpravil v življenjski formi in sem se, kljub temu da sem se zavedal, da tam ni lahkih nasprotnikov in da so vsi vrhunski športniki z ogromno uspehi in izkušnjami, odpravil samozavestno. Cilj mi je bila seveda medalja. Kljub temu da nisem osvojil zlate, sem vseeno zadovoljen, ker vem, da so to borci, ki bodo čez leta krojili sam svetovni vrh, in jaz sem eden izmed njih. V ogromno čast mi je bilo že samo to, da sem lahko nastopil na tako velikem tekmovanju in zastopal svojo državo.''

GREGA (občutki po osvojenem 3. mestu na svetovnem prvenstvu): ''Že od samega začetka Juretove športne poti sem verjel in trdil, da ga nekoč čaka velik uspeh v svetovnem merilu. Na svojega brata sem izredno ponosen. Dokazal je, da se trdo delo tako na treningih kot v šoli vedno povrne. Za tekmovanje je žrtvoval ogromno svojega časa in denarja. Na treningu je bilo veliko znoja, krvi in tudi solz, a Jure je to in vse poškodbe, ki pri tem nastanejo, premagal in zame je bila že to zelo pomembna zmaga.

Na vseh tekmovanjih organizacije WAKO se borijo najboljši svetovni borci v kickboksu. Z osvojeno prvo medaljo na svetovnih prvenstvih za reprezentanco Slovenije pa sem dobil potrditev tudi jaz, da greva z bratom po pravi športni poti in da največji uspehi šele prihajajo.

Vesel sem, da je Jure prvenstvo končal brez večjih poškodb in da sva takoj naslednji dan po vrnitvi domov že trenirala.''

Še enkrat iskrene čestitke Juretu za sam pristop in vrhunski rezultat. Čestitke pa tudi celotni mladinski reprezentanci Slovenije.

Suzana Kumelj Bračič, prof.

Galerija

Jure Smole (levo) VS Anthony Romero CAN
Jure Smole - podelitev
smole-001
smole-002
smole-003
smole-004
smole-005
smole-006

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava