Študenti FINI Novo mesto odhajajo na prakso v ameriška podjetja v svetu

13.4.2015 | 12:20

Študenti FINI Novo mesto odhajajo na prakso v ameriška podjetja v svetu
Študenti FINI Novo mesto odhajajo na prakso v ameriška podjetja v svetu

G. Dan Rodabaugh, dr. Rita Rodabaugh in dr. Karl Rodabaugh iz ZDA so bili od 8. do 10. marca gosti Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto. G. Dan Rodabaugh ima svoja podjetja v ZDA, na Nizozemskem, Japonskem, Kitajskem, Avstraliji, v Qatarju, v Sloveniji sodeluje s podjetjema Adria Mobil d. o. o. in Plastoform Šmarjeta d. o. o.. Dr. Rita Rodabaugh in dr. Karl Rodabaugh sta profesorja na East Carolina University.

Namen obiska g. Dana Rodabaugha je permanentno vključevanje študentov fakultete v svetovno gospodarstvo, izobraževanje in kulturo. Študenti bodo pridobili izkušnje v gospodarsko najmočnejših državah sveta, povečale se jim bodo zaposlitvene možnosti, naučili se bodo identificirati podjetniške potenciale, sodelovali bodo v znanstveno raziskovalnih projektih, imerzija (potopitev v tuji jezik) bo oblika učenja, pri kateri bo tuji jezik medij komunikacije in ne predmet poučevanja.

G. Dan Rodabaugh ponuja študentom štiri programe, in sicer sodelovanje na daljavo, krakoročno prakso, ki traja manj kot tri mesece, dolgoročno prakso, ki traja več kot tri mesece in sodelovanje v študentskih startup projektih, vse na področjih razvoja izdelkov in inženiringa, logistike in transporta, računovodstva in financ, prodaje in trženja, proizvodnje in poslovne administracije in menedžmenta. Sporočilo, ki ga je g. Dan Rodabaugh posredoval študentom na srečanju: »The program isn't only about hard work, we want you to also have fun. I have a »work-hard, play-hard« mentality.«

Neposredeno po srečanju z ameriškim poslovnežem se je za prakso v trajanju manj kot tri mesece odločila absolventka Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto Alja Krznarič, ki odhaja na prakso v podjetje v kraju Elkhart, Indiana, kjer bo delala na razvoju novih izdelkov. Povedala je: “Lahko vam povem, da že nekaj časa čakam na takšno priložnost, da bi lahko iz moje smeri študija opravljala prakso v ZDA. Hvaležna sem, da mi pomagate, da se mi uresničijo sanje.” Alja Krznarič ima zagotovoljeno brezplačno pot, brezplačno bivanje in plačilo za delo. Program je trajno odprt za sedanje in bodoče generacije študentov. G. Dan Robebaugh je izpostavil veliko povpraševanje po inženirjih strojništva na trgih ZDA in EU in aktualnost študijskega programa Inženiring in vozila Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto, ki je skladen z globalnim povpraševanjem po kadrih. Inženirji strojništva so tudi v Sloveniji zelo iskan kader, gre namreč za deficitaren poklic, in Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto na svoji spletni strani vsakodnevno objavlja več prostih delovnih mest za diplomirane inženirje strojništva.

East Carolina University vodi projekt Globalnega partnerstva, ki združuje 50 visokošolskih institucij v 34 državah sveta. Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto je prva fakulteta iz Slovenije, članica močnega partnerstva, ki omogoča medsebojno sodelovanje študentov in visokošolskih učiteljev, sodelovanje v skupnih raziskovalnih projektih ter tudi razvoj skupnih študijskih programov. Intenzivno sodelovanje fakulteta načrtuje že v jeseni 2015 na podlagi usklajenih izhodišč s predstavnikoma vodilne univerze v projektu dr. Rito Rodabaugh in dr. Karlom Rodabaugh.

FINI

Galerija

u-fini-01
u-fini-02
u-fini-03

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava