Poklon Trebanjki Franji Tomšič, materi generala Maistra

8.5.2015 | 12:30

Poklon Trebanjki Franji Tomšič, materi generala Maistra

6. maja 1867 sta se v Tomšičevi hiši v Trebnjem poročila Trebanjka Franja Tomšič in Ptujčan Franc Maister. 148 let zatem so člani Dolenjskega društva generala Maistra s slovesno prireditvijo popeljali obiskovalce v preteklost, materi slavnega borca za slovensko severno mejo in pesnika generala Rudolfa Maistra pa se poklonili s spominsko ploščo. Dogodek je bil tudi priložnost za srečanje rodbin Tomšič in Maister.

„V bistvu smo se prvič videli Tomšiči in Maistri, ti dve korenini, po mami Franji in rodbina Maister. Zanimivo. Niti vedel nisem, da obstajajo vnuki do pred enim tednom,“ je povedal Drago Tomšič, katerega prapradedek je bil brat Franje Tomšič.

Pred šestimi leti, 6. maja 2009, je bilo v Trebnjem ustanovljeno Dolenjsko društvo generala Maistra, ki je v partnerstvu in ob finančni pomoči Krajevne skupnosti Trebnje ter ob sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Trebnje pripravilo tudi včerajšnjo prireditev, poklon materi generala Rudolfa Maistra, Franji Tomšič, na kateri so odkrili tudi spominski ploščo. V društvu želijo spodbuditi domovinska čustva, pravi predsednica Marica Štamcar in dodaja: „Temeljne vrednote so prepoznavanje tega, kar je naredil in delal in živel Maister: poštenosti, ponosa, tudi občutljivosti, spoštovanja drug do drugega, do drugače mislečega. Želimo, da bi se v ljudeh zbudil občutek, da je moč v tem, če sodelujemo, če smo prijazni, če smo odprti drug do drugega.“

Društvo tako poudarja domoljubje, želijo delovati vključevalno, povezovalno, raziskovalno in promocijsko, pri tem pa posvečajo največjo pozornost zgodovinski vlogi družine Tomšič in njihovega potomca Rudolfa Maistra, ki je tudi preko svoje matere Franje podedoval osebnostno kulturno širino.

Upajo, da bo 6. maj vsako leto priložnost za srečanje, s katerim bi ponosno počastili spomin na Rudolfa Maistra in njegovo mamo, Trebanjko Franjo Tomšič. Včerajšnji praznični kulturni program, ki so ga sooblikovali: Osnovna šola Trebnje, Glasbena šola Trebnje, Šola klasičnega baleta Trebnje, Maistrova ulica iz Trebnjega, Župnija Trebnje, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Trebnje, Slovenska vojska, Vokalni kvintet Završki fantje iz Lenarta v Slovenskih goricah, Zveza društev »general Maister« Ljubljana in slovenski kraji, ki so najtesneje povezani z družino Maister: Ptuj, Kamnik, Zavrh v Slovenskih goricah, Unec in Maribor je privabil množico sokrajanov, navdušenih nad sporočilnostjo prireditve. Organizatorji želijo, da bo zgodba matere Franje, družine Tomšič in generala Rudolfa Maistra Trebanjcem v ponos, jih povezovala in navdihovala.

P. K.

Galerija

z-plosca-01
z-plosca-02
z-plosca-03
z-plosca-04
z-plosca-05
z-plosca-06
z-plosca-07
z-plosca-08
z-plosca-09
z-plosca-10
z-plosca-11
z-plosca-12
z-plosca-13
z-plosca-14

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava