DL: Svobodno belokranjsko ozemlje postaja država v malem

16.10.2015 | 14:45

Branko Babič, Andreja Drakulič Veselič in Toni Gašperič imajo največ zaslug, da je tapravo vozniško dovoljenje našlo pot do voznikov in »voznikov«. (Foto: M. B.-J.)

Branko Babič, Andreja Drakulič Veselič in Toni Gašperič imajo največ zaslug, da je tapravo vozniško dovoljenje našlo pot do voznikov in »voznikov«. (Foto: M. B.-J.)

Prvo tapravo vozniško dovoljenje je prejel Toni Gašperič. (Foto: M. B.-J.)

Prvo tapravo vozniško dovoljenje je prejel Toni Gašperič. (Foto: M. B.-J.)

V Svobodnem belokranjskem ozemlju (SBO), v Uniji vinorodnih dežel, ne držijo križem rok. Potem ko so pred dobrima dvema letoma izdali pasoš, kot v Beli krajini pravijo potnemu listu, in vinojeto za vožnjo po belokranjskih cestah, pozneje pa še goldinar, imajo sedaj še tapravo vozniško dovoljenje. A tudi sorodstvo in pendrekijo, kot se v SBO imenujeta sodstvo in policija. S tem so potrdili, da SBO postaja država v malem.

Toni Gašperič, ki je oče mnogih idej o tem, kar se dogaja v SBO, je zaupal, da imajo v načrtu tudi vinsko univerzo in vino, odprti pa so tudi za vse druge ideje, ki bi združile tri belokranjske občine v ponudbi s popusti. Zagotovo je, kot je zatrdil, smisel vseh akcij v SBO, da si belokranjski gostinci in nekateri drugi ponudniki povečajo promet.

Branko Babič, ki je dal dokumentom v SBO likovno podobo, je tapravo vozniško dovoljenje oblikoval tako, da je na prvi pogled podobno vozniškemu dovoljenju, ki ga dobimo, ko opravimo vozniški izpit. Da bi bila z njim Bela krajina čim bolj prepoznavna, je v njem upodobil Belokranjca z barilčkom, medtem ko se Belokranjka vozi v sodu. Tapravo vozniško dovoljenje bodo lahko uporabljali vsi, ki imajo opravljen »vozniški izpit« iz kategorij A, B in od C do Ž. V kategorijo A spadajo motorna kolesa in podobna vozila za naivneže in bodoče revmatike, velja tudi za štirikolesnike pod pogojem, da sta dve luknji preluknjani. V kategorijo B sodijo vsa vozila, ki jih poganjajo bencin, nafta ali belokranjsko belo, v izjemnih okoliščinah žganjica, ki pa niso namenjena prevozu treznih oseb. V kategorije od C do Ž sodijo vozila vseh možnih vrst, ki se trmasto držijo vozišča, vključno z železniško kompozicijo do 60 vagonov, v sili pa tudi ruska atomska podmornica.

V dovoljenju je 24 predalčkov za vpis prekrškov. Vsak »prekršek«, torej zapitek pri šanku za več kot pet evrov, bodo v Gostišču Veselič v Podzemlju, kjer je taprava vozniška dovoljenja tudi mogoče kupiti, vpisali v dovoljenje. Kot je povedala gostilničarka Andreja Drakulič Veselič, bodo, ko bo dovoljenje polno, v gostilni sešteli, koliko denarja je lastnik porabil, ter mu izdali odločbo. Tapravo vozniško dovoljenje je namreč kartica ugodnosti, saj bo vsak dobil 5 odst. dobropisa od porabljenega denarja, ki ga bo lahko spet porabil v Gostišču Veselič. Med uradne zaznamke pa bodo zabeležili tudi, koliko rund je plačal lastnik dovoljenja.

Tapravo vozniško dovoljenje ima več prednosti. Zagotovo pa je največja ta, da ga lastniku ob še tako velikem prometnem prekršku policija ne bo mogla vzeti.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista, 9. julija 2015

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava