Nadgradnja državne in novomeške rastoče knjige

2.6.2016 | 11:00

Nadgradnja državne in novomeške rastoče knjige

V najlepšem mesecu leta se v naši ljubi Sloveniji dogaja marsikaj. Dogajanja se več ali manj selijo na prosto, saj se tudi za te priložnosti ponuja narava. Na prostem se zbiramo tudi ljubitelji knjig. Obiskujemo knjižnice pod krošnjami, bralni krožki se selijo na prosto, beremo tudi v parkih rastočih knjig …

Konec maja je bila nadgradnja državne rastoče knjige v Ljubljani v Župančičevi jami med Navjem in Železno cesto za Bežigradom, kjer se nahaja Deklica z rastočo knjigo. Za to slovesnost so poseben program pripravili učenci OŠ Stična na Dolenjskem z njihovo mentorico učiteljico Urško Petek. Slavnostni govornik je bil mag. Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ki se je s svojim govorom dotaknil prav vsakega beročega Slovenca. Nekaj lepih besed o knjigi in branju je povedal tudi idejni oče rastoče knjige dr. Janez Gabrijelčič, častni meščan rojstnega mesta slovenske rastoče knjige. Kulturni dogodek ob 12. obletnici Deklice z rastočo knjigo in razkritju njenega devetega lista je popestril verz Saše Vegri : »Še vedno iz večnih bokov zdrave zemlje.« Simbolno sta ga odkrila dr. Janez Gabrijelčič in dr. Boštjan Žekš, predsednik društva Rastoča knjiga Slovenije. Ob tej priložnosti so odkrili tudi kip znamenitemu azerbajdžanskemu poetu iz 12. stoletja Nizamiju Ganjaviju.

Predzadnji majski dan pa smo odkrili že tretji list novomeške rastoče knjige v parku Rastoče knjige. Prireditev smo združili s 40 – letnico delovanja pokrajinskega Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine, katerega trenutno vodi dr. Jožica Jožef Beg, profesorica slovenščine na Šolskem centru v Novem mestu. Ob tej priložnosti so izdali zbornik Muzi v poklon, v katerem so zbrali prispevke osnovnošolcev, srednješolcev in odraslih na temo Le ti me navdihuješ ob 200 – letnici rojstva Julije Primic oziroma Prešernove največje in neuslišane ljubezni, ki je svoja zadnja leta življenja preživela v Novem mestu – rojstnem mestu rastoče knjige. Zelo lep govor je imela ob tej priložnosti tudi dr. Boža Krakar Vogel, predsednica Slavističnega društva Slovenije. V svojem govoru ni mogla mimo zaskrbljenosti za naš slovenski jezik, ki mu žal tudi Slovenci ne namenjamo toliko pozornosti, kot si ga zasluži.

V nadaljevanju programa smo se posvetili še novemu tretjemu listu novomeške rastoče knjige. Slavnostni govornik je bil dr. Boštjan Žekš, ki je skupaj z dr. Janezom Gabrijelčičem in ravnateljem Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto odkril nov list novomeške Rastoče knjige v parku rastoče knjige s Prešernovimi verzi. Prireditev je bila 30. maja, prav na rojstni dan Julije Primic, tako da smo združili tri dogodke ob nadgradnji rastoče knjige.

Marija Andrejčič

Galerija

DRŽAVNA RASTOčA KNJIGA
NADGRADNJA NOVOMEŠKE  RASTOčE KNJIGE
PARK RASTOčE KNJIGE NOVO MESTO
SPOMENIK NIZAMIJU GANJAVIJU

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava