DL: Prostovoljstvo - Na gasilce se lahko še zanesemo

27.7.2016 | 12:10

PGD Kapele je ob 90-letnici slovesno prevzelo novo vozilo in garažo.  Trak pred garažo so na nedavni prireditvi prerezali (z leve) poveljnik  in predsednik društva Franc Zijal in Franc Urek, brežiški župan Ivan  Molan ter poveljnik in predsednik gasilske zveze Brežice Darko Leskovec  in Mihael Boranič. (Foto: M. L.)

PGD Kapele je ob 90-letnici slovesno prevzelo novo vozilo in garažo. Trak pred garažo so na nedavni prireditvi prerezali (z leve) poveljnik in predsednik društva Franc Zijal in Franc Urek, brežiški župan Ivan Molan ter poveljnik in predsednik gasilske zveze Brežice Darko Leskovec in Mihael Boranič. (Foto: M. L.)

Uspehi gasilcev so uspehi cele skupnosti, v kateri gasilci delujejo. Tako je skupno sporočilo več ocenjevalcev gasilskega dela ob 90-letnici gasilstva v Kapelah, ki so jo nadvse svečano zaznamovali nedavno.

»Ob prazniku sem kot predsednik društva zadovoljen, da smo v letu pred praznovanjem uspeli zgraditi novo garažo, veliko 50 m². Prav tako pa smo ponosni, da nam je uspelo skupaj z gasilsko zvezo Brežice nabaviti novo gasilsko vozilo GV – 1 s potrebno opremo za reševanje našega premoženja in človeških življenj,« poudarja Franc Urek, predsednik PGD Kapele. Po njegovih besedah so gasilci strokovno izobraženi in dobro opremljeni. »Vse to pa je bilo moč doseči le skupaj in složno. V tako številčni in močni gasilski organizaciji, kot je naša, je prispevek članice in člana ter slehernega krajana te krajevne skupnosti izredno pomemben, zato ga tudi cenimo. Vsak izmed nas je le del skupnega delovanja, ki je trdno in ima vse pogoje, da se ohrani tudi v prihodnje,« ocenjuje Franc Urek.

Kapelsko gasilsko društvo je na brežiškem območju očitno še posebej prepoznavno. »V PGD Kapele so se skozi generacije kalili gasilci, ki so postali pomembni in so vzor gasilcem na brežiško-posavskem območju in izven meja naše domovine,« pravi predsednik gasilske zveze Brežice Mihael Boranič. Dodaja, da gasilske naloge v Sloveniji dobivajo vedno nove razsežnosti. O taki sodobni vlogi gasilcev je prepričan tudi brežiški župan Ivan Molan. »Gasilska društva so tako v naši občini, kjer jih imamo 31, kot tudi v naši državi zelo pomemben dejavnik v sistemu protipožarne varnosti in civilne zaščite, saj ste gasilci praviloma prvi, ki posredujete ob požarih in nesrečah in rešujete ljudi. Gasilci PGD Kapele ste bili vedno vzor drugim po urejenosti in opremi,« v svoji čestitki kapelskim gasilcem za njihovo 90-letnico poudarja župan. Po njegovih besedah gasilstvo kot dejavnost krepi prostovoljstvo kot vrednoto, gasilski domovi so prepoznavna središča družbenega življenja. Na gasilce se občani lahko vedno zanesejo v nesreči. »Brez sodelovanja gasilcev bi tudi reševanje migracijske krize potekalo drugače, žal pa gasilci za to niste dobili ustreznega plačila,« poudarja brežiški župan in napoveduje občinsko pomoč gasilskim in drugim društvom tudi v prihodnje. Župan je PGD Kapele za obletnico podelil plaketo občine.

Da bi brez dejavnih društev živeli slabše, je prepričan tudi predsednik krajevne skupnosti Kapele Ivan Urek. »Bogastvo Kapel se poleg lepot narave posebej izraža v prostovoljnosti naših ljudi, ki soustvarjajo gibalo življenja v različnih društvih,« pravi Ivan Urek in dodaja, da je v krajevni skupnosti gasilsko društvo med najstarejšimi. Gasilci so po njegovem največja skupina prostovoljcev in tako so vzor. Kako neverjetno podobno je rekel že leta 2005 ob 50-letnici gasilske zveze Brežice njen predsednik Mihael Boranič, namreč, da bi bili gasilci prepoznavni veliko manj, če bi se izneverili prostovoljstvu, ki pa je žal premalo cenjena vrlina v družbi.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava