DL: Svobodno belokranjsko ozemlje-metliček protokolarno vino

3.9.2016 | 17:30

Z metličkom so prvi nazdravili dr. Julij Nemanič, Jana Štajdohar in Toni Gašperič.

Z metličkom so prvi nazdravili dr. Julij Nemanič, Jana Štajdohar in Toni Gašperič.

Tone Omerzel je idejni oče metlička.

Tone Omerzel je idejni oče metlička.

Peter Badovinac verjame, da se bo metliček razširil po vsem svetu.

Peter Badovinac verjame, da se bo metliček razširil po vsem svetu.

Pesem o metličku so zapeli Dolčevi pevci.

Pesem o metličku so zapeli Dolčevi pevci.

Na metličku je etiketa s podobo Tonija Gašperiča.

Na metličku je etiketa s podobo Tonija Gašperiča.

Svobodno belokranjsko ozemlje (SBO) postaja vse bolj država v državi. Počasi dobiva vse, kar imajo veliki. Ko so pred dobrimi tremi leti izdali pasoš, kot v Beli krajini pravijo potnemu listu, in vinojeto, je gotovo marsikomu potegnilo ustnice v nasmeh. Takšen je tudi bil namen projekta, kar je razumljivo, če vemo, da je njegov idejni oče znani humorist Toni Gašperič.

V treh letih so na SBO uvedli še zlati, srebrni in bronasti goldinar, vozniško dovoljenje, carino ter osnovno šolo v Radovici. Načrtujejo še univerzo, banko, vojaka, zastavo, osebno izkaznico. Prejšnji teden pa so v gostilni Badovinac na Jugorju, kjer sta naprodaj vozniško dovoljenje in vinojeta, predstavili protokolarno vino SBO, imenovano metliček, ki ima tudi že svojo pesem. Besedilo zanjo je napisal Toni Gašperič, glasbo pa Iztok Štrucelj.

Prvo steklenico je odprl Tone Vinopivec – Dolc iz Drašičev, kajti metlička so pridelali na njegovi domačiji. Prva pa sta ga poskusila in ocenila kraljica metliške črnine Jana Štajdohar in enolog dr. Julij Nemanič. Oba sta pohvalila vino, dr. Nemanič pa je dejal, da ga odlikuje predvsem svežina. Ima vijolične nianse, v njem pa je zaznati arome potonike, vijolice, sveže maline, gozdne jagode, češnje. Po njegovem je metliček brat metliški črnini in cvičku, v njem pa so tri ugledne belokranjske sorte: portugalka, žametna črnina in modra frankinja. Na etiketi je podoba Tonija Gašperiča, kar je po mnenju dr. Nemaniča že zagotovilo, da bodo tisti, ki bodo pili metlička, prav tako dobre volje, kot če bi poslušali Tonija. Dolc, ki je vino napolnil v steklenice po 0,187, 0,75 in 1,5 litra, pa je zatrdil, da je bil on tisti, ki je metličku vcepil veselje, in ko bodo ljudje odpirali steklenice, bodo to veselje trosili naprej.

Ideja o metličku je sicer že stara, nanjo pa je prišel Anton Omerzel, ki si je to vino zamislil zgolj v majhnih steklenicah, promoviral pa ga je kot dopoldansko vino, ko je za pitje močnejšega vina še prezgodaj. Suhi metliček ima namreč le 10,5 odst. alkohola.

Seveda se nekaterim mimogrede utrne vprašanje, zakaj ni postalo uradno vino SBO metliška črnina, ki velja za najbolj znano belokranjsko vino. Razlog je menda prav v njeni veliki popularnosti. SBO je nekaj izvirnega, novega in tako so se očetje te belokranjske unije odločili, naj bo tudi protokolarno vino nekaj novega. Peter Badovinac, vodja carine SBO, je prepričan, da se bo metliček razširil ne le po Beli krajini, ampak po vsem svetu. Tako kot se je uspelo pasošu, s katerim je mogoče uveljavljati ugodnosti na 32 mestih po Beli krajini, s seboj pa so ga ljudje odnesli v Rusijo, na Japonsko, Kitajsko, Novo Zelandijo, v Avstralijo, Ameriko, da evropskih držav niti ne omenjamo.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 2. junija 2016

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

4.9.2016Oceni abecedarij 

kopa cura vinograd...ludom radovanje,,, nihče me ne bo prepričal, da fantje mislijo resno

8.9.2016Oceni Pivec 

Abecedarij, kje pa živiš da vprašuješ takšne neumnosti. Pa še kako resno mislijo fantje tega obetajočega projekta. Ako ne verjameš, se kdaj vstavi pri Petru na Jugorju, Andreji v Podzemlju pa morbit še kje in hitro boš ugotovil, kaj je to protokolarno vino, saj boš edinole v primeru ako si naročiš Metlička, postrežen z belimi rokavicami na rokah natakarja ali natakarice.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava