Praznovanje četrte obletnice Rastoče knjige v Dolenjskih Toplicah

24.11.2016 | 09:35

      Praznovanje četrte obletnice Rastoče knjige v Dolenjskih Toplicah

20. november je dan slovenskih splošnih knjižnic v Dolenjskih Toplicah pa je to rojstni dan Rastoče knjige. Letošnje praznovanje v lokalni skupnosti je bilo prav na ta dan v nedeljo, 20. novembra v veliki dvorani Kulturno-kongresnega centra v Dolenjskih Toplicah. V programu, ki ga je povezovala Karmen L. Oven je bila osrednja točka pogovor s pisateljem, prevajalcem, igralcem, režiserjem in scenaristom Andrejem Rozmanom Rozo, ki ga lahko štejemo kar za del Topliške Rastoče knjige, saj je delno Podhoščan. Pogovor je bil usmerjen bolj na v njegovo raziskovalno delo, kar je bilo za tukajšnje poslušalstvo malce težje razumljivo. Toda tak on pač je. Je bila pa zelo lepa recitacija njegove Urške.

Slavnostni govornik pa je bil akademik profesor doktor Boštjan Žekš, sicer predsednik Društva Rastoča knjiga Slovenije. Bil je zelo jedrnat, prodoren in ekstremen, skratka povedal je o rastoči knjigi, kakor jo vidi in nakazal nekaj smernic za naprej. Gibanje se zelo hitro širi po Sloveniji, zlasti po slovenskih osnovnih šolah.

Vrh dejanja pa je bila nadgradnja topliške Rastoče knjige v avli KKC-ja z delom Topličanke Anje Janko Brez panike in ob sodelovanju Darje Mrvar, predstavnice KUD-a Dolenjske Toplice.

V novembru bomo dobili še nadgrajen zbornik Abeceda mojstrstva, odličnosti in etike, s katerim bomo nadgradili tudi vse podružnične rastoče knjige in koledar za leto 2017, ki ga bo brezplačno prejelo vsako gospodinjstvo v občini Dolenjske Toplice. Obe deli bo založila Občina Dolenjske Toplice.

V šoli pa smo 4. obletnico Rastoče knjige praznovali v torek, 22. 11. 2016, in sicer s prvo Jutranjo bralnico v šolski knjižnici, srečanjem s prijateljskimi razredi, kjer so starejši učenci brali mlajšim učencem in obratno. Nato pa je učence in učitelje obiskal še mladinski pisatelj, prevajalec… Boštjan Gorenc – Pižama, ki je seveda pustil tako učencem kot zaposlenim neizbrisen pečat.

Za konec naj povem še, da se letos v okviru Rastoče knjige nadaljujejo vse dejavnosti lanskega leta: medgeneracijsko branje v šolski knjižnici, literarni večeri v krajevni knjižnici… Dodali smo še jutranje bralnice, ki bodo vsak tretji torek v mesecu od 7.30 do 8.15 v šolski knjižnici. Vse te dogodke sproti napoveduje v napovedniku Vrelca in lepo vabljeni v svet knjig in branja. Srečno pot Rastoči knjigi v petem letu delovanja.

Marija Andrejčič
Vodja Rastoče knjige Dolenjske Toplice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava