Revmatiki na pohodu po Machovi poti

16.5.2017 | 13:35

Revmatiki na pohodu po Machovi poti
Revmatiki na pohodu po Machovi poti

V soboto, 6. maja, smo se revmatiki podružnice Dolenjske in Bele krajine podali na pohod, tokrat po Machovi poti. Dvajset pohodnikov se nas je zbralo na parkirišču pri gostilni Štefan v Malem Slatniku. Pred dvema letoma je na pobudo Marjana Hrena, po rodu iz Velikega Slatnika, nastalo društvo Machova dediščina pod Gorjanci, ki je še isto leto uredilo Machovo učno pot, zdaj pa je izšel tudi zbornik Slatenska dolina in Machova dediščina pod Gorjanci.

Pohod je vodil predsednik društva in avtor zbornika Marjan Hren. Popestril ga je z odličnim vodenjem in prijetno razlago zanimivih točk na tej poti. Ob poti so studenci in večinoma je voda dobra, neoporečna za pitje. Zanimiv je skalni pračlovek iz davnine, ki bdi nad dogajanjem v dolini studencev, njegov kamniti pogled je uprt na bistri Angelski studenec. Rdeča nit učne poti so zgodbe o Machovi družini, zapisi Janeza Trdine, ki je pisal tudi o Machih. Na vodenem pohodu po Machovi poti smo tako spoznavali kulturno dediščino Malega in Velikega Slatnika, dveh vasi v vznožju Gorjancev.

Johan Mach, v filozofiji izobražen humanist in poznavalec naravoslovja, je leta 1862 kupil graščino v vasi Veliki Slatnik in se tja preselil z družino. Na Machovem hribu je gojil sviloprejko, do takrat pri nas neznanega metulja, azijskega svilnatega prelca jamamaja. Njegov sin Ernest Mach je bil znanstvenik, fizik in filozof svetovnega formata. Po njem se imenuje Machovo število, ki se ga uporablja za opis hitrosti letal. Na poti pod vasjo Veliki Slatnik so nas pričakali člani društva v stari opravi škrata in škratke. Škrat je igral na staro trobento in nas tako prijazno vabil. Postregli so nas z Machovimi ocvrtki, cvičkom in suhim sadjem. V vasi smo obiskali grob družine Mach in ostanke njihove graščine.

Revmatiki smo uživali na poti po neokrnjeni naravi in se seznanili z znamenitostmi. Na vse je ta pot naredila močan vtis, zato smo si obljubili, da jo bomo še kdaj prehodili, saj je lepo urejena in označena z metuljem kot simbolom Machove poti.

H. M.

Galerija

_mach (01)
_mach (02)
_mach (03)
_mach (04)
_mach (05)
_mach (06)
_mach (07)
_mach (08)
_mach (09)
_mach (10)
_mach (11)
_mach (12)
_mach (13)
_mach (14)
_mach (15)
_mach (16)
_mach (17)
_mach (18)
_mach (19)
_mach (20)
_mach (21)
_mach (22)
_mach (23)
_mach

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava