Večer z Leskovčanom Marcelom Štefančičem st.

1.6.2017 | 11:30

Večer z Leskovčanom Marcelom Štefančičem st.
Večer z Leskovčanom Marcelom Štefančičem st.

Ob krajevnem prazniku v KD Leskovec pri Krškem že tradicionalno pripravljamo prireditev, na kateri predstavljamo znamenite Leskovčane. V četrtek, 25. 5. 2017, ob 20. uri smo v OŠ Leskovec pri Krškem, gostili Marcela Štefančiča, st., letošnjega srebrnega nagrajenca JSKD RS in nekdanjega učitelja v Leskovcu pri Krškem, ki sicer že vrsto let živi v Logatcu.

Kot je povedala moderatorka Mirjana Marinčič, je Marcel Štefančič s svojim ustvarjanjem v našem kraju ustvaril sledi, po katerih stopamo še danes. Ob poslušanju utemeljitve za srebrno plaketo za življenjsko delo (prebral jo je Janez Bizjak) smo se zavedli, kako plodno je (bilo) Štefančičevo delo na različnih področjih ustvarjanja. Kulturo je zaznamoval kot igralec, scenarist, režiser, organizator številnih prireditev, zborovodja, instrumentalist, dirigent, pisec . še vedno sooblikuje Logaške novice in vodi Moški pevski zbor Pivka, ne manjka pa mu niti idej za nova ustvarjanja.

V pogovoru, ki ga je z njim vodila Mojca Pacek, je Marcel Štefančič predstavil svojo življenjsko pot, ki je bila že od otroških let zaznamovana z ljubeznijo do gledališča. Študiral je sicer slavistiko, a si je med študijem nabiral še režiserske in gledališke izkušnje, nastopil pa je tudi v več slovenskih filmih. V Leskovcu je nekaj let poučeval slovenščino, a pustil močne sledi tudi kot vodja šolskega pevskega zbora in režiser številnih gledaliških iger. Z velikim veseljem se spominja, kot pravi, svojega Leskovca, saj so ga tu ljudje sprejeli z odprtim srcem. Prav v našem kraju pa si je tudi ustvaril družino. Spregovoril je tudi o pomenu kulture v sodobnem času in v nas prebudil zavest o ohranjanju slovenskega jezika, ki je temelj naše narodne zavesti.

K čustveno nabitemu večeru so pripomogli še glasbeni gostje: Mladinski pevski zbor in mlajši Ritem vodovodarji OŠ Leskovec z mentorjem Robijem Fuksom ter flavtistka Lina Županc (mentorica Andreja Pšeničnik) ob spremljavi Estere Cetin. Ob pogostitvi, ki jo je pripravila KS Leskovec, so obiskovalci skupaj z gostom še pozno v noč obujali spomine.

Besedilo: Mojca Pacek
Foto: Anton Hruševar

Galerija

_z (1)
_z (10)
_z (2)
_z (3)
_z (4)
_z (5)
_z (6)
_z (7)
_z (8)
_z (9)
_z

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.6.2017Oceni marušič 

Sem ga poznal kot zborovodjo,njegova zdaj že pokojna žena Nuša me je pa učila v drugem razredu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava