Literarni večer pri vodnjaku

19.8.2017 | 13:40

Literarni večer pri vodnjaku

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem je 14. avgusta, večer pred praznikom, pripravilo literarni večer, na katerem so se bralci poezije in proze poklonili slovenski ljudski besedi. Po tem, ko smo leskovški kulturniki v preteklih letih posvetili razmišljanja in prebiranja izbranih del ljubezenske poezije, Ferija Lainščka in Neže Maurer, je četrti literarni večer ob vodnjaku potekal v duhu besed, ki so se ohranjale preko ustnega izročila in tako nimajo določenega avtorja. Pesmi iz bogate zakladnice ljudske poezije smo prebirale Doroteja Jazbec, Branka Jenžur, Kristina Olovec, Verica Rep in Verica Švab, s pripovedovanjem slovenske ljudske pravljice ''Botra smrt'' je svojevrsten pečat večeru dodala Katja Puntar iz Kulturnega društva Fabularij, iz obdobja nekoliko novejše zgodovine pa je Darja Hrastelj predstavila nekaj zgodb, katere je zbrala v svoji knjigi Vse suorte je že blou lokalna zapisovalka Marija Krejan. Rdečo nit skozi literarno-glasbeno srečanje je vodila Mirjana Marinčič, ki je navzočim med drugim orisala sam razvoj in pomen slovenske ljudske besede.

Prav tako z ljudsko glasbo je večer popestrila Kristina Lovšin Salmič s petjem in spremljajočim igranjem na kitaro, dogodek pa je bil kanček bolj poseben kot sicer z vidika organizatorja predvsem zaradi premiernega nastopa skupine pevk ljudskih pesmi Glasbene sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, ki smo s svojim glasbenem druženjem pričele v letošnjem letu, z namenom, da se ohranja slovenska ljudska beseda tudi skozi pesem. Po rednem druženju v duhu prepevanja pod strokovnim okriljem Damjane Mlakar smo članice društva nastopile s pesmijo ''Roža na vrtu'', iz harmonike pa je melodijo izvabljala Klavdija Mirt, vodja Glasbene sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem.

Večer v naravnem ambientu, v soju svečk in z izbrano besedo se je tako izoblikoval v prijetno druženje, ki se je nadaljevalo po koncu literarnega večera še v duhu medsebojnega klepeta nastopajočih in obiskovalcev, ob kozarčku in prigrizku, okoli petdeset ljudi, kolikor se nas je zbralo, pa je v neformalnem delu prireditve tudi zapelo.

Besedilo: Doroteja Jazbec
Foto: Anton Hruševar

Galerija

vodnjak (1)
vodnjak (10)
vodnjak (11)
vodnjak (2)
vodnjak (3)
vodnjak (4)
vodnjak (5)
vodnjak (6)
vodnjak (7)
vodnjak (8)
vodnjak (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

19.8.2017Oceni leskovčan 

A so imele modno revijo.

19.8.2017Oceni franci 

Ne vidiš,da je Valetinc zraven potem bo tudi jedača in pijača,drugače njega ni.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava