Predstavitev Potrpinove knjige Pesem mlinov

17.10.2017 | 09:45

Predstavitev Potrpinove knjige Pesem mlinov

Po prvi predstavitvi knjige Pesem mlinov v dolini Sopote in Šklendrovca, ki je potekala na Magolniku maja letos, druga pa v mesecu juniju na Svibnem, je sinoči v prostorih Knjižnice Radeče potekal oris domoznansko pomembne knjige domačega avtorja.

Jože Potrpin, ki je plodove svoje raziskovalne žilice udejanil že ob pisanju knjig Skriti zaklad - kronika Župnije Svibno (2002), Znamenja: Župnija Svibno (2006) ter svoj del pridal tudi h Kumskem zborniku Srce slovenske zemlje (1998), je svojemu zadnjemu delu aktivno posvetil tri leta.

Prikaz stoletne zgodovine 38 mlinov v povirju Sopote, 10 v povirju Šklendrovca in še šest mlinov, ki so nekoč spadali pod občino Radeče, je strnil skozi številne ure pregledovanja zgodovinskih virov, zapisovanja ustnega izročila in znatno tudi skozi lastne izkušnje in poznavanje, saj sta skupaj s sestro Danico tretji rod mlinarjev v edinem še delujočem mlinu na vodni pogon v dolini Sopote. Cumarjev mlin (iz leta 1920) in mlinarstvo sta torej avtorju knjige tako rekoč položena že v zibelko, saj je s to dejavnostjo v njegovi družini tesno povezanih že več rodov.

Marija Samec je uvodoma prebrala del besedila iz knjige, s čimer je bila navzočim kratko orisana zgodovina delovanja mlina pri Lazniku - le-tega so leta 1970 zaprli, kot snovna dediščina pa ostaja par kamnov in nekaj valjev. 

Drago Samec, slavist, bibliotekar Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter domoznanec je nato predstavil svoje videnje, predvsem pomen zapisanega za bodoče rodove, katerim bo mlinarska dejavnost kot izginjajoča obrt še toliko manj znana, ravno po zaslugi raziskovalcev, kot je Potrpin, pa vsekakor ne neznana.

Kulturni program predstavitve knjige je pripravil družinski zborček Lazar (Matija, Matevž in Petra), rdečo nit pa je z vezno besedo usmerjala domača knjižničarka Veronika Drašček.

Jože Potrpin, sicer novinar Družine, je v kratki predstavitvi knjige, katero bogati tudi okoli 200 fotografij in risb, nanizal tudi nekaj zanimivosti, kot je denimo ta: kar štirje radeški mlinarji so opravljali tudi župansko funkcijo, to so bili Brunschmid, Polanec, Pogačnik in Rozman, sicer pa je avtor dejal tudi, "da se mu je zdelo dragoceno vse drobce iz znane zgodovine mlinarstva zapisati, saj je tako ustvarjena mala kronika časa".

Pesem mlinov pa v občini Radeče, kot kaže, k sreči ne bo zlahka utihnila, saj brat in sestra Portpin ohranjata pri življenju Cumarjev mlin, Tomaž Kmetič pa si prizadeva, da bi Krežetov mlin obnovili in ga približali ljudem v sklopu turističnih, zgodovinskih in šolskih programov.

Doroteja Jazbec

Galerija

_tp (1)
_tp (10)
_tp (11)
_tp (12)
_tp (2)
_tp (3)
_tp (4)
_tp (5)
_tp (6)
_tp (7)
_tp (8)
_tp (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava