V Krškem osrednja slovesnost ob 500-letnici protestantizma

28.10.2017 | 10:20

 V Krškem osrednja slovesnost ob 500-letnici protestantizma
 V Krškem osrednja slovesnost ob 500-letnici protestantizma
 V Krškem osrednja slovesnost ob 500-letnici protestantizma

Ob prihajajočem dnevu reformacije so v krškem kulturnem domu z osrednjo slovesnostjo počastili 500 let protestantizma. Za Krško in Krčane ima dan reformacije še poseben pomen, saj od tu izvirata dva od največjih mož protestantizma Adam Bohorič in Jurij Dalmatin. Hkrati so obeležili tudi 10. jubilej literarno-likovnega natečaja »Na obisku pri Juriju Dalmatinu«, v katerem sodelujejo številne posavske osnovne šole.

Ob dogodku, ki so ga pripravili posavska podružnica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Valvasorjeva knjižnica Krško, Javni sklad RS za ljubiteljske dejavnosti, OI Krško in Občina Krško, je slavnostna govornica dr. Melita Zemljak Jontes s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru orisala delo Primoža Trubarja in krških mož reformacije. »Ob dnevu reformacije vsem nam želim, da ga tudi sami zase zaznamujemo s poglobljenim pogledom v preteklost. Morda si preberemo eno izmed del tistega časa ali si preberemo kaj o življenju tistega časa. Ne pozabimo pa sledi preteklosti prenesti v sedanjost, saj s tem postajamo del prihodnosti,« je poudarila.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko je poudaril pomen Krškega in velikih mož v času reformacije in se zahvalil vsem, ki tako ali drugače prispevajo h krepitvi zavedanja o pomenu dediščine tistega časa.

10. jubilej natečaja »Na obisku pri Juriju Dalmatinu«

Skozi desetletje, kar poteka literarno-likovni natečaj, je sodelovalo že preko 600 otrok. Letos se je natečaja udeležilo 75 učencev iz različnih posavskih osnovnih šol, ki so ustvarjali pod skrbnim vodstvom 23 mentorjev. Po mnenju komisije v sestavi predsednice posavske podružnice SPD Alenke Černelič Krošelj, Urške Šoštar iz Valvasorjeve knjižnice Krško in Andreja Levičarja iz JSKD, OI Krško so učenci pripravili izvirne, zanimive in nekateri tudi poglobljene literarne ter likovne izdelke. Vsi sodelujoči so prejeli »Dalmatinove značke« in knjigo Združenja Trubarjev forum Dalmatinov Novi testament, najbolj prizadevni tudi priznanja, ki so jih tokrat podelili za osem literarnih in 10 likovnih del ter eno skupno priznanje za štiri likovna dela. Obiskovalci so si razstavo del lahko ogledali na osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško, ki že vse desetletje tvorno sodeluje pri pripravi natečaja. V imenu slovenskega protestantskega društva je razstavo odprl dr. Uroš Stanič.

Dogodek so povezovali Boštjan Arh in Filip Černelč v vlogi Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina ter v vlogi drugih znamenitih Krčanov še Mirjana Marinčič v vlogi Ane Romih, Klavdija Mirt v vlogi Josipine Hočevar in Janko Kerin v vlogi Tomaža Romiha. Za glasbeni del slovesnosti je s priredbami Dejana Učakarja poskrbel Simfonični orkester Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča, učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško pa so dogodek popestrili z dramskim prizorom Še vedno protestanti.

Občina Krško

Galerija

_vp (01)
_vp (02)
_vp (03)
_vp (04)
_vp (05)
_vp (06)
_vp (07)
_vp (08)
_vp (09)
_vp (10)
_vp (11)
_vp (12)
_vp (13)
_vp (14)
_vp (15)
_vp (16)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava