»Knjigotapljenje« in predstavitev novomeške kulture na Dunaju

21.12.2017 | 09:00

»Knjigotapljenje« in predstavitev novomeške kulture na Dunaju
»Knjigotapljenje« in predstavitev novomeške kulture na Dunaju
»Knjigotapljenje« in predstavitev novomeške kulture na Dunaju

V četrtek, 14. decembra 2017, je Društvo knjižničarjev Dolenjske skupaj z novomeško knjižnico Mirana Jarca in Slovensko Iniciativo Dunaj – SID pripravilo predstavitev novomeške kulture in ustvarjalcev na Dunaju.

Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto sta skupaj s projektnim partnerjem Slovensko iniciativo Dunaj pripravila projekt Knjigotapljenje: slovenska knjižna srečevanja, katerega cilj je podpirati slovensko kulturno delovanje na Dunaju za otroke, mladino in odrasle, ob zaključku leta pa poskrbela še za predstavitev novomeške kulture na Dunaju.

V okviru projekta skrbimo za dostopnost knjig v slovenskem jeziku skupnosti Slovencev na Dunaju in z različnimi aktivnostmi promoviramo novomeško kulturo, njene kulturne ustanove in ustvarjalce ter spodbujamo in nagovarjamo predvsem mlade, ki izgubljajo svojo slovensko identiteto zaradi močne vključenosti v avstrijsko okolje. V okviru Slovenske iniciative Dunaj pa deluje tudi bralni klub za odrasle »Knjižni prigrizki«, katerega člani skozi leto berejo knjige po izboru knjižničarjev iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

V četrtek popoldan je tako v Centru avstrijskih narodnosti dramska skupina Knjižnice Mirana Jarca izvedla lutkovno igrico Neubogljivi mucek in navdušila najmlajše, njihove starše, babice in dedke. Sledil je pouk slovenskega jezika malo drugače, kjer so mladi v okviru delavnice pisanja zgodb s pomočjo didaktičnega pripomočka Lego Story Starter ustvarjali na izbrano temo – V iskanju jantarnega zaklada. Gre za inovativen pristop k ustvarjanju zgodb in metodo, ki zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji oz. se je učijo kot tujega jezika, v izjemno pomoč.

Srečanje smo zaključili s predstavitvijo izvirnih zgodb, ki so s svojo inovativnostjo in hudomušnostjo navdušile vse zbrane, ter se prepustili predstavitvi dunajske kulture predstavnici Slovenskega inštituta na Dunaju.

Projekt so podprli: Mestna občina Novo mesto, Slovenska iniciativa Dunaj, Društvo knjižničarjev Dolenjske ter TPV Avto d. o. o.

Brigita Lavrič, predsednica Društva knjižničarjev Dolenjske

Galerija

_zknjiga (1)
_zknjiga (10)
_zknjiga (11)
_zknjiga (2)
_zknjiga (3)
_zknjiga (4)
_zknjiga (5)
_zknjiga (6)
_zknjiga (7)
_zknjiga (8)
_zknjiga (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava