Nova doktrina organizacije - Preusmeritev pozornosti

8.5.2018 | 10:10

Nova doktrina organizacije - Preusmeritev pozornosti

Novomeška knjižnica in Fakulteta za organizacijske študije sta v sklopu vzajemnega sodelovanja, ki sta ga s podpisom Pogodbe o strateškem partnerstvu uradno sklenili pred dvema letoma, predstavili 2. del knjige Nova doktrina organizacije s podnaslovom Preusmeritev pozornosti. Knjiga je nastala v soavtorstvu zasl. prof. ddr. Marije Ovsenik in dr. Jožefa Ovsenika, založila pa jo je novomeška Fakulteta za organizacijske študije (FOŠ).

Ko govorimo o doktrini organizacije, razloži dekan FOŠa v dekanovih razmišljanjih, prof. dr. Boris Bukovec, da je logično, da se človek ob bolezni najprej zateče po nasvet k »doktorju splošne medicine«. Če še potrebuje pomoč, se kasneje napoti k »doktorju specialistu«. Opozarja, da bi bil že skrajni čas, da bi za reševanje organizacijskih problemov najprej poiskali nasvet »doktorjev organizacije« in šele zatem nasvete »doktorjev ostalih ved«.

Knjigo je predstavila zasl. prof. ddr. Marija Ovsenik, ki je redna profesorica in strokovnjakinja na področju organizacije, ravnanja z ljudmi in socialne gerontologije. Leta 1996 ji je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve podelilo nagrado za izjemne uspehe na področju socialnega varstva. Naziv zaslužne profesorice je prejela za življenjsko udejstvovanje na področju razvoja organizacijske misli, prenosa znanja na nove generacije ter za vsesplošni doprinos k ustanovitvi in razvoju FOŠa. Bralcem pojasni, da gre za delo, ki s filozofsko globino konstantno sooča bralca s samim seboj in organizacijsko mislijo, motivirajoč ga na zastavljanje vprašanj: kdo smo, kje živimo in delamo ter kako se pri tem obnašamo. Skuša iskati odgovore na temeljno vprašanje: kako naj delamo, da bomo pri tem ustvarjalni, inovativni in osebnostno zadovoljni.

Vsebino knjige je po samovprašanjih, ki so značilna za dr. Jožefa Ovsenika in njegovo »Sinusoido 2000«, predstavila dr. Tanja Balažic Peček, ki tudi v tej smeri raziskuje teorijo organizacije. S sedmimi samovprašanji je predstavila vsako poglavje in poudarila, da se vsako vprašanje veje še naprej, kajti človek je brezmejno bitje. S tem želita avtorja izpostaviti, da je »Nova doktrina organizacije« knjiga, ki je namenjena človeku, organizacijam, institucijam, občinam, državi ... Avtorja uspešno soočata svoja stališča tako v raziskovanju kot tudi iskanju paradigmatskih odgovorov na področju moderne organizacije. Kajti, ko govorimo o zavestni organizaciji, se vse začne pri človeku. Izpostavi še pomembno vprašanje: »Ali bomo smeli še naprej svobodno misliti, pisati in govoriti?« Spregovori tudi o oraganizaciji in se vpraša: »Kaj se zgodi z organizacijo, ki ne deluje kot organska celota?« Poudari, da avtorja učita samoobvladovanje z samoorganizacijo, da človek spozna »kritične točke človekovega zavestnega razmišljanja« in najde odgovor na vprašanje: »Kdaj govorimo o akcijski premišljevalnosti/refleksiji?« Ob koncu predstavi še novo razumevanje organizacije, kot trojno prepoznavanja zavestnosti. Avtorja na človeku svojsten način pojasnita: Telo, Um, Srce in Duh. Knjiga sproži še naslednja vprašanja: »Kako v organizaciji umeščamo metafizične procese? Kakšen pomen ima nevidni svet na organizacijo? Ob koncu pa se še vpraša: Kakšen je pomen Ljubezni kot nove Kulture človeka?

S samovprašanji knjiga bralcu podarja unikatnost in vedno »Novo dokrino« za vsakogar. Zasl. prof. dr. Marija Ovsenik in dr. Tanja Balažic Peček sta v Trdinovi čitalnici razvili prijetno diskusijo z vsemi, ki smo bili obogateni s tem dogodkom.

Besedilo: Bojana Medle in dr. Tanja Balažic Peček
Fotografije: Arhiv Knjižnice Mirana Jarca

Galerija

_zzzzdoktrina__1_
_zzzzdoktrina__2_
_zzzzdoktrina__3_
_zzzzdoktrina__4_
_zzzzdoktrina__5_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava