15. mednarodni »Dan brez vozička«

14.7.2018 | 09:00

15. mednarodni »Dan brez vozička«
15. mednarodni »Dan brez vozička«
15. mednarodni »Dan brez vozička«

Potapljači invalidi s poškodbo hrbtenjače, združeni v Mednarodno zvezo za potapljanje invalidov IAHD Adriatic, v sodelovanju s Potapljaškim društvom Ponirek iz Kočevja organiziramo 15. mednarodni »Dan brez vozička«, ki bo v soboto, 14. julija 2018, na Rudniškem jezeru v Kočevju.

Leta 2003 smo na prvem »Dnevu brez vozička« na Javnem mestnem kopališču v Slovenskih Konjicah invalide prvič popeljali z vojaškim helikopterjem, jim omogočili vožnjo s štirikolesniki (ATV) in javnosti predstavili potapljanje invalidov. »Dan brez vozička« je bil sprva namenjen integraciji invalidov v kopališko populacijo in je predvsem razbijal stereotipe o nemočnih invalidih, danes pa postaja gibanje, ki želi javnosti pokazati, da lahko tudi invalidi s svojimi dejavnostmi popestrijo dogajanje. Tako letos prvič organiziramo »Dan brez vozička« v naravnem okolju, na Rudniškem jezeru v Kočevju, kjer bodo invalidi pokazali, kaj znajo in zmorejo.

Rdeča nit srečanja sta šport in rekreacija invalidov, predvsem aktivnosti, povezane z vodo (vožnja z gumijastim čolnom, supom, jadrnico, raftom in še čim), ki invalidom z gibalno oviranostjo omogočajo gibanje brez vozička. Predstavili bomo potapljaško opremo (ELIOS, AP Diving, Suunto) in prve korake invalidov v podvodni fotografiji. Seveda se bodo v ta nekoč največji slovenski dnevni kop invalidni potapljači lahko tudi potopili. Druženje bo potekalo v vsakem vremenu.

V soboto se tako obeta predvsem druženje vseh, ki imajo radi vodo in podvodje, obenem pa se nasmiha priložnost, da se spoznate z novo opremo, različnimi športnimi aktivnostmi in izmenjate dragocene izkušnje. Več o dnevih brez vozička iz preteklih let si lahko preberete na XIV. Dan brez vozička 2017, XIII. Dan brez vozička 2016, XII. Dan brez vozička 2015, XI. Dan brez vozička 2014, X. Dan brez vozička 2013, IX. Dan brez vozička 2012, VIII. Dan brez vozička 2011

Vljudno vabljeni!

IAHD Adriatic

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava