FINI v projektu “Razvoj glasbene umetnosti z uporabo sodobnih znanj tehnike”

3.10.2018 | 10:30

 FINI v projektu “Razvoj glasbene umetnosti z uporabo sodobnih znanj tehnike”
 FINI v projektu “Razvoj glasbene umetnosti z uporabo sodobnih znanj tehnike”

V ponedeljek, 27. avgusta 2018, je v glasbeni dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani (KGBL) potekal zanimiv dogodek, ki je povezal tehniko in glasbo. Na glasbeni delavnici, ki je bila namenjena akustični primerjavi treh kitar različnih proizvajalcev, smo se zbrali študenti kitare z Akademije za glasbo, dijaki KGBL, profesorji glasbe, laični poslušalci, študenti strojništva in strokovnjaki s področja materialov in tehnike. S pomočjo pripravljenih ocenjevalnih listov smo primerjali glasnost, trajanje tona in nekatere druge akustične karakteristike. Zbrani podatki predstavljajo dobro osnovo za analizo “objektivnega” ocenjevanja kitarskega zvoka.

Dogodek smo pripravili v okviru izvajanja projekta z naslovom “Razvoj glasbene umetnosti v centralni regiji Slovenije z uporabo sodobnih znanj tehnike”, ki je bil sprejet v sofinanciranje na javnem razpisu Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) 2016-2020 za študijsko leto 2017/2018.

Projekt, ki ga izvajamo v Centrali regiji Slovenije, vodi nosilni partner Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto v okviru Inštituta za znanstveno raziskovalno dejavnost (IZRD FINI), v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Nasha produkcija, ki ga je l. 2011 v Ljubljani ustanovila skupina akademskih glasbenikov z znanjem in veščinami iz različnih področij glasbe in pedagogike. Vodja projekta in pedagoški mentor je doc. dr. Anatolij Nikonov, namestnik predstojnika IZRD FINI, strokovni sodelavec pa profesor kitare na KGBL Mladen Bucić.

Ob zaključku dogodka so profesorji glasbe poudarili, da gre za prvi dogodek te vrste v Sloveniji in z navdušenjem pohvalili idejo in izvedbo. Izrazili so željo, da se ta nov pristop iskanja sinergij med glasbo in tehniko nadgradi in naprej razvija.

O projektu:

Predlagani projekt združuje empirična znanja glasbenikov in teoretično podprta znanja s področja tehnike. Cilj projekta je določiti smernice za nadaljnji razvoj glasbenih inštrumentov z uporabo naravnega in človeškega potenciala Slovenije. Sodelovanje FINI s kulturno umetniškim društvom bo preko vključevanja študentov odprlo pot razvoju nove niše na interdisciplinarnem področju tehnike in glasbe ter s tem ponudilo potencial za nadaljnji razvoj na področju znanosti, gospodarstva in kulture v naši družbi.

V okviru predlaganega sodelovanja med društvom, fakulteto in študenti, ki predstavlja izzive negospodarskega in neprofitnega sektorja, želimo s komplementarno uporabo vrhunskih znanj s področja dinamike konstrukcij ter vrhunskih dosežkov na področju kitarske glasbe narediti nadaljnje korake v smeri razvoja glasbenih inštrumentov ter metodologije poučevanja kitare. S takim pristopom k projektnemu delu odpiramo pot razvoju nove niše na interdisciplinarnem področju tehnike in glasbe ter razvijamo potencial za nadaljnji razvoj na področju znanosti, gospodarstva in kulture v naši družbi.

Pri izvajanju projekta študente seznanimo s problemskim pristopom k reševanju praktičnih problemov v neposredno lokalnem/regionalnem okolju. S pomočjo mentorjev študentje v okviru projektnih aktivnosti, ki potekajo kot dopolnitev rednega učnega procesa, razvijajo inovativnost, kreativno razmišljanje ter druge kompetence, ki jim bodo omogočile lažji prehod iz izobraževanja v zaposlitev.

Zapisala: doc. dr. Urška Florjančič,
prodekanja za znanstveno-raziskovalno delo na FINI Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava