© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Dvanajsta ročna košnja Cavsarja


Anton Hruševar
13. 6. 2019, 14.00
Posodobljeno
14. 06. 2019 · 11:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzzzcavsar__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzcavsar (01), _zzzzzcavsar__01_
_zzzzzcavsar__17_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzzzcavsar__22_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Tako kot pretekla leta je tudi letos Turistično društvo Lovrenc Raka v soboto, 8.6,. organiziralo že tradicionalno prireditev s prikazom ročne košnje župnijskega hriba Cavsar nad gasilskim domom na Raki. Po kratkem jutranjem posvetu in napotkih predsednika društva Alojza Kerina glede poteka same košnje je tudi letos prvo red odkosil najstarejši kosec, tokrat je bil to 74-letni Ivan Kozole. Ob zvokih domačega ansambla Raški čbularji so se najstarejšemu koscu skupaj z grabljicami pridružili še ostali kosci in kosica ter tako složno tačeli s košnjo. Da pa ne bi do malice omagali, so poskrbele članice in člani Turističnega društva Lovrenc, podžupan Občine Krško (Silvo Krošelj) in raški župnik s hladno pijačo.

Po nekaj urni košnji je sledila malica (ocvirki, jajca, domače slane dobrote in raška čebula), ob zvokih domačega ansambla pa veselo petje, katero se je verjetno slišalo daleč naokoli.

Letos so končali z košnjo malo prej kot lani, a to ni bila ovira za kuharje in kuharice, da ne bi imeli pravočasno pripravljene končne jedi (gobova juha z žganci) ter ostale jedi, ki so še sledile.

Letošnje košnje, druženja ter ohranjanje stare tradicije so se udeležili župan Občine Krško (Miran Stanko), predsednik sveta KS Raka (Primož Šribar), prijatelji z Bohorja ter kosci iz TD Senovo.

V svojem nagovoru sta tako župan kot predsednik sveta KS Raka poudarila pomen prireditve, da se ta tradicija, sklepanje prijateljskih vezi med društvi, ki ohranjajo ljudske običaje in stara kmečka znanja, nadaljuje, tudi tako se lahko turistična ponudba v Občini Krško izboljšuje ali nadgradi.

Podelili so še priznanje za udeležbo najstarejšemu koscu – Ivanu Kozoletu, najmlajšemu koscu - Lovru Vidoviču, ter zahvalo najstarejšemu kuharju Tonetu Povhetu.

Vsem navzočim je bila predstavljena tudi Šola zdravja, katera deluje že v 80. občinah po celi Sloveniji, telovadijo pa po metodi tisoč gibov doktorja Grišina. Samo metodo telovadbe je predstavila Helena Španovič, vodja skupin Krškega.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.