Letni kino pod grajskimi zvezdami

7.7.2019 | 08:50

Letni kino pod grajskimi zvezdami
Letni kino pod grajskimi zvezdami

V Kozjanskem parku že od septembra leta 2017 sodelujemo v 5-letnem komunikacijskem projektu BIODIVERSITY – ART OF LIFE / BIODIVERZITETA – UMETNOST ŽIVLJENJA z akronimom LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711). Vodilni partner projekta je Nacionalni inštitut za biologijo, sodeluje pa še 9 ostalih partnerjev, od tega kar 5 slovenskih naravnih parkov.

Splošni cilj projekta je razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije in njihov pomen ter osvetliti nevarnosti, ki jim pretijo. Sporočila o vrednosti biodiverzitete bomo povezali s kulturno dediščino in umetnostjo, pridružili prireditvam in koncertom ter naslovili občinstvo, ki tega ne pričakuje.

Tako med številnimi projektnimi aktivnostmi organiziramo tudi predvajanje filmov z naravovarstveno tematiko in sicer kot letni kino pod grajskimi zvezdami na spodnjem dvorišču gradu Podsreda.

V lanskem poletju smo izvedli tri projekcije filmov, letos pa načrtujemo dve. Prva letošnja projekcija bo v četrtek, 11. julija 2019 ob 21.00 uri.

Vrteli bomo slovenski dokumentarec z naslovom »PTICE JEZER, NJIHOVA VRNITEV«. Film je delo Mateja Vraniča, ki je s kamero dve leti spremljal ptice, ki naseljujejo jezera in nam bo prikazal osupljive podrobnosti iz življenja ptic v enoletnem obdobju, ki večini od nas ostaja prikrito. Film je prejel že številne nagrade na tujih filmskih festivalih, avtor Matej Vranič pa je leta 2017 prejel naziv slovenskega naravoslovnega fotografa v okviru mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije 2017 MAGIČNA NARAVA / MAGICAL NATURE, ki se vsako leto izvaja v okviru projekta Life Naturaviva.

22. avgusta 2019 ob 21:00 uri bomo predvajali veličasten dokumentarec o bobrih, posnet v kanadski divjini, z naslovom »BELI PRAMEN: PUSTOLOVŠČINE MALEGA BOBRA«. Gre za resnično, v naravi ujeto zgodbo, ki govori o življenju v divjini, o nevarnostih, ki jih prinaša vsakdanjik, nenehnem boju za obstanek in medsebojni povezanosti. Glavne zvezde filma so seveda živali, glavni igralec pa mladi bober z belim pramenom na vratu. Film je ganljiv in dramatičen, tudi po zaslugi novih tehnik, ki nam pokažejo osupljive, izvirne in doslej še nevidene prizore.

Kino bo v vsakem vremenu, oba filma sta primerna tako za otroke kot tudi za odraslo publiko.

V okviru projekta Life Naturaviva smo v Kozjanskem parku osvežili podobo našega kombija z namenom promocije biodiverzitete; predstavljali biotsko pestrost in projekt na številnih sejmih in prireditvah; izbrali smo »flagship species« - vrsto zastavonošo za naš park in sicer je to kozjansko jabolko, ki je že prepoznaven simbol našega zavarovanega območja; izvedli smo številne naravoslovne dneve in delavnice; organizirali študijsko turo z deležniki v Triglavski narodni park. Naša največja projektna aktivnost pa je ureditev Grajske poti od trga Podsreda do gradu Podsreda. Dela na poti se trenutno že izvajajo. Odprtje obnovljene pešpoti načrtujemo v začetku meseca oktobra 2019.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani: www.naturaviva.si.

»Biodiveziteta je vse živo!«

Nina-Klavdija Gabron

Galerija

_zzzzzzzzzkino (1)
_zzzzzzzzzkino (2)
_zzzzzzzzzkino (3)
_zzzzzzzzzkino (4)
_zzzzzzzzzkino (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava