Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi

18.9.2019 | 09:40

 Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi
 Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi
 Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi

Evropski teden mobilnosti (ETM) se je v Krškem v ponedeljek začel z več aktivnostmi. Nekateri so se v službo danes odpravili s kolesom ali peš, v Šolskem centru Krško – Sevnica so pripravili delavnice za devetošolce na temo varnosti v prometu, Zdravstveni dom Krško pa je v sodelovanju z Občino Krško in Šolo zdravja na večnamenski poti organiziral test hoje. V staro mestno jedro so včeraj peš prišli tudi otroci in učitelji OŠ dr. Mihajla Rostoharja in OŠ Jurija Dalmatina ter opozorili na pomanjkljivosti na poti za gibalno ovirane.

Na Šolskem centru Krško – Sevnica so že zjutraj gostili devetošolce osnovnih šol v krški občini. Predstavniki ŠC Krško – Sevnica, Zavoda Varna pot, Poklicne gasilske enote Krško, Zdravstvenega doma Krško, Avto moto zveze Slovenije so jim s praktičnimi primeri, poligoni, delavnicami predstavili pomen varnosti v cestnem promet, tako v vlogi sopotnikov v avtomobilu kot pešcev, kolesarjev. Učenci so se pomerili na poligonu v vožnji in hoji s »pijanimi« očali, se stehtali s tehtnicami za naletne teže, ... Učence so pozdravili tudi direktorica ŠC Krško – Sevnica Erna Župan Pirkovič, podžupan občine Krško Silvo Krošelj ter predstavnica Zavoda za šolstvo.

Na Šolskem centru Krško – Sevnica bodo v tem tednu kot vsako leto v okviru ETM pripravili tudi predavanje Rdeča luč za starše.

Test hoje

Udeleženci so se lahko preizkusili tudi v testu hoje, ki ga je izvajala ekipa Zdravstvenega doma Krško v sodelovanju z Občino Krško in Šolo zdravja. Gre za enostaven, natančen in varen test, pri katerem s pomočjo tako hitre hoje, kot jo posameznik zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja, izmerijo telesno zmogljivost posameznika in mu na podlagi rezultatov zdravstvena ekipa svetuje ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Gibalno ovirani na poti po mestu

Otroci z OŠ dr. Mihajlo Rostoharja so se v sodelovanju z učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško in v spremstvu učiteljev kot vsako leto v času Evropskega tedna mobilnosti danes dopoldan sprehodili z Vidma v staro mestno jedro Krškega. Tudi tokrat so preizkusili, kako je pot po mestu prilagojena gibalno oviranim.

V Krškem jih je sprejela podžupanja občine Krško Ana Somrak, otroci pa so jima predstavili svojo pot. Kot so poudarili učenci, je bilo v zadnjem letu izvedenih že kar nekaj izboljšav, kljub temu pa še vedno nekateri parkirajo na pločnikih, kljub novim ureditvam nekateri mimo OŠ dr. Mihajla Rostoharja še vedno vozijo prehitro. Kot je poudarila podžupanja, je ta akcija, ki jo ob tednu mobilnosti izvajajo že nekaj let, dobra priložnost za neposredno izmenjavo mnenj in pobud, na podlagi katerih lahko lokalna skupnost izboljšujejo pogoje življenja in dela gibalno oviranih.

Občina Krško

Galerija

_DSC6617
_DSC6621
_DSC6622
_DSC6624
_DSC6628
_DSC6656
_DSC6659
_DSC6665
_DSC6687
_DSC6704
_DSC6714
_DSC6715
_DSC6720
_DSC6727
_DSC6733
_DSC6744
_DSC6750
_DSC6754

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava