Evropska unija pomaga uresničevati ideje povezovanja in sodelovanja

24.9.2019 | 09:45

 Evropska unija pomaga uresničevati ideje povezovanja in sodelovanja
 Evropska unija pomaga uresničevati ideje povezovanja in sodelovanja
 Evropska unija pomaga uresničevati ideje povezovanja in sodelovanja

Strokovni dogodek CIKovo poSVETovanje je bil še eden od koščkov v mozaiku spominov, ki jih na Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje obujajo in ustvarjajo že vse jubilejno leto, ko v Trebnjem praznujejo šest desetletij organiziranega izobraževanja odraslih.

Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo pred 15 leti so na CIK Trebnje kmalu prepoznali, izkoristili in okrepili svojo razvojno dejavnost in razvili vrsto odličnih rešitev na področju vseživljenjskega učenja s pomočjo različnih porogramov, prilagojenih potrebam uporabnikov. Posebno pozornost so imele ves čas ranljive skupine, z novimi programi pa so se povezovali, krepili čezmejna znanstva in strokovno rasli tudi zaposleni na CIK Trebnje in z njimi lokalno okolje. Na strokovnem posvetu CIKovo poSVETovanje so želeli predstaviti izbor odmevnih dobrih praks, ki so dobile finančno podporo Evropske unije in so pustile trajni pečat v okolju. Direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič: »Menim, da je dogodek dosegel svoj cilj, kajti predsatvili so se izjemni projekti z različnih področij delovanja, tako družbe, posameznikov, gospodarstva, izobraževanja. Osvetlili so tudi kar nekaj dosežkov, ki so vidni po izteku projekta, se pravi trajnost, in seveda načrte za prihodnje.« (- pripeta tonska izjava P. Pavlič)

Ana Stanovnik Perčič iz javnega zavoda CMEPIUS je predstavila vpliv in pomen evropskih sredstev za vse bolj priljubljeno in razširjeno vseživljenjsko učenje, Tomaž Kordiš iz Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine se je osredotočil na kompetenčne centre, ki omogočajo razvoj zaposlenih, Brigita Habjan Štolfa in Tanja Krapež iz RRA ROD Ajdovščina pa sta predstavili izvrsten primer povezovanja različnih deležnikov, ki soustvarjajo zgodbo turističnega in podjetniškega razvoja Ajdovščine.

Udeleženci so slišali tudi, kako so evropska sredstva vplivala na lokalno skupnost, na izobraževanje in na ciljne skupine.

V sklopu predstavitve tega, kako so evropska sredstva vplivala na lokalno skupnost, so udeleženci spoznali tri projekte iz občine Trebnje - Alen Štritof je predstavil projekt FATE, Sara Uhan projekt Aquares in Žiga Zaplotnik projekt S. P. A. C. E.

O vplivu evropskih sredstev na izobraževanje so govorili Tomaž Pintarič (Šolski center Novo mesto), ki je predstavil projekt MUNERA 3, in njegova sodelavka Vesna Pirc, ki je izpostavila projekt ATENA, Helena Jurše Rogelj (GRM Novo mesto – Center biotehnike in turizma) je predstavila projekt Odprte akademije inovativnega turizma, njena sodelavka dr. Mateja Colarič Bajc pa okoljski projekt LIFE NATURAVIVA.

Marija Prosenik je v sklopu predstavitve projekta BA-ČI povedala, da so bile ključne ciljne skupine invalidi, starejši in otroci, ki so se skozi delavnice povezali in med seboj prenašajo znanja in izkušnje, Stojan Zorzenone iz KSS Pergam Europapier je predstavil projekt Finančna gospodinja, s pomočjo katerega želijo pomagati predvsem starejšim in mladim pri urejanju vsakodnevnih finančnih izdatkov, Helena Jurše Rogelj pa je v tem delu predstavila projekta Učni izdelovalni laboratorij in Uživamo tradicijo.

Za zaključek so sodelavke CIK Trebnje Sabina Tori Selan (projekt FAIR), Jasmina Pakiž (projekt FAMSKILL) in Tanja Vrčkovnik (projekt WHOMEN) predstavile izzive, s katerimi se na poti do uspeha srečujejo pri mednarodnih projektih, ki s seboj prinašajo tako različno izobražene posameznike kot vodje projektov kot tudi raznoliko zakonodajo in pripravljenost biti aktiven. Vse so ugotavljale, da povezovanje, spodbuda in razumevanje drugega ter sodelovanje privedejo do uspešnega zaključka projekta.

Dogodek je eden v nizu dogodkov v počastitev jubileja. Osrednji ob 60-letnici bo v začetku decembra, ko bodo v Trebnjem na posebni svečanosti predstavili tudi jubilejno publikacijo.

P. K. L.

Zvočni zapisi

Patricija Pavlič

Galerija

_zzzzzcik (1)
_zzzzzcik (2)
_zzzzzcik (3)
_zzzzzcik (4)
_zzzzzcik (5)
_zzzzzcik (6)
_zzzzzcik (7)
_zzzzzcik (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava