Internacionalizacija znanstveno raziskovalnih aktivnosti FINI Novo mesto

7.11.2019 | 12:00

Internacionalizacija znanstveno raziskovalnih aktivnosti FINI Novo mesto
Internacionalizacija znanstveno raziskovalnih aktivnosti FINI Novo mesto
Internacionalizacija znanstveno raziskovalnih aktivnosti FINI Novo mesto

V zadnjem tednu septembra 2019 sta se akademik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) prof. dr. Igor Emri in visokošolski učitelj Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto doc. dr. Anatolij Nikonov udeležila 36. Danubia-Adria Symposium on Advances in Experimental Mechanics, ki je potekal v mestu Pilsen na Češkem. Simpozij je organizirala Fakulteta za uporabne vede, Oddelek za mehaniko Univerze zahodne Češke iz Pilsena v sodelovanju z evropskimi nacionalnimi agencijami, med katerimi je tudi slovenska nacionalna ustanova – Slovensko društvo za eksperimentalno mehaniko.

Obenem sta se prof. dr. Igor Emri in doc. dr. Anatolij Nikonov kot člana znanstvenega komiteja združenja Danubia Adria Society on Experimental Methods s strani Slovenije v času simpozija udeležila zasedanja predstavnikov nacionalnih agencij, ki poteka letno in na katerem predstavniki 12 držav centralne in vzhodne Evrope usklajujejo in rešujejo organizacijske zadeve vezane na razvoj in promocijo področja eksperimentalne mehanike.

Društvo Danubia Adria Society on Experimental Methods (DAS) je bilo ustanovljeno leta 1983 z namenom promocije eksperimentalne mehanike, ki zajema vse vidike od razvoja do uporabe metod v praktičnih inženirskih aplikacijah, za izboljšanje kakovosti izdelkov in procesov ter za razvoj novih modelov izobraževanja. DAS združuje mednarodno priznane strokovnjake in mlade raziskovalce, ki si prizadevajo za izmenjavo idej v različnih tematikah na področju eksperimentalne mehanike. Simpozij deluje tudi kot platforma za vzpostavljanje povezav med različnimi raziskovalnimi skupinami, ki poskušajo vzpostaviti znanstveno sodelovanje.

Na letošnjem simpoziju je imel prof. dr. Igor Emri plenarno predavanje z naslovom »Tailoring mechanical properties of polyamide by affecting its inherent structure«. Predstavil je izsledke raziskave, v kateri so sodelovali dr. Barbara Zupančič, dr. Urška Florjančič, dr. Anatolij Nikonov in drugi sodelavci na področju uvajanja inteligentnih poliamidnih materialov v dentalno implantologijo.

Zapisal: doc. dr. Anatolij Nikonov, FINI Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava