Začel se je četrti slovenski izbor The Slovenia Restaurant Awards za leto 2020

3.2.2020 | 13:10

Z okroglo mizo Slovenija, gastronomska destinacija se je začel četrti slovenski izbor

Z okroglo mizo Slovenija, gastronomska destinacija se je začel četrti slovenski izbor

Začel se je četrti slovenski izbor The Slovenia Restaurant Awards za leto 2020

Zanimanje za našo deželo kot kulinarično destinacijo vsako leto narašča, kar potrjuje tudi slovenski izbor najboljših restavracij TSRA, ki se letos odvija že četrtič. Glede na potrebe in zanimanje slovenske javnosti je izbor pripravljen večplastno: ocenjevanje restavracij poteka na nivoju nadzornega sveta (prof. dr. Janez Bogataj, dr. Aleš Gačnik, Yuri Barron, Niko Slavnič), gastronomske komisije, strokovnih članov enajstih gastronomskih združenj v Sloveniji, chefov, medijev ter splošne javnosti. Izbor je nacionalen, zmagovalne restavracije so po končanih glasovanjih zbrane v priročno knjigo.

NOVOSTI V LETOŠNJEM IZBORU THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS

Na srečanju za novinarje, ki je sledilo okrogli mizi, so govorci (Valentin Bufolin, podpredsednik Sommelier Slovenija, Gašper Puhan, predsednik JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe), Črt Butul, Kmetija Butul in mag. Niko Slavnić, pobudnik projekta The Slovenia Restaurant Awards) predstavili novosti letošnjega izbora.

Ključna novost letošnjega izbora je, da je organizator med ocenjevalce povabil slovenska strokovna združenja (Slow Food Primorska in Štajerska, Chaîne des Rôtisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana in Portorož, Sommelier Master, SloVino Sommelier Club in Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije) in medije (Delo, Žurnal, Urban Life, Pet Zvezdic, Dober tek), druga novost pa je, da je nabor restavracij, med katerimi se izbira najboljše, drugačen kot lani.

Slovensko ocenjevanje restavracij, ki poteka pod okriljem TSRA, želi prispevati k neodvisnemu in strokovnemu pregledu najboljših restavracij v Sloveniji. Izbor je večplasten in namenjen širšemu občinstvu, domačim in tujim obiskovalcem. Zaradi potreb in želja trga ocenjujemo, da je tak izbor potreben, saj se zavedamo, da enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu. To potrjuje tudi dejstvo, da je Slovenija pridobila častni naziv Evropska gastronomska regija za leto 2021.

V TSRA POTEKA IZBIRANJE NAJBOLJŠEGA, KAR PONUJA SLOVENSKA KULINARIKA

Gostom želimo z izborom olajšati odločitev, kaj in kje jesti dobro, povečati prepoznavnost restavracij in prispevati k dvigu nivoja kulinarične ponudbe. Gastronomski užitki so za goste pomemben del turističnega doživetja, Slovenija pa sodi med trendovske kulinarične destinacije. Z izborom TSRA ponujamo inovativno lokalno in mednarodno predstavitev vsega najokusnejšega, kar premoremo. Podatki so dosegljivi tudi tujcem, ki obiščejo Slovenijo, saj izbor TSRA ponuja inovativno lokalno in mednarodno predstavitev tudi v angleškem jeziku (https://the-slovenia.com/v2/tsra/).

Vizija izbora je še večja mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije in dolgoročen dvig kakovosti storitev v restavracijah.

KDO GLASUJE IN KAKO POTEKA GLASOVANJE

Nadzorni odbor sestavljajo prof. dr. Janez Bogataj, zaslužni redni profesor, doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti, doc. dr. Aleš Gačnik, predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem, in Yuri Barron, mednarodni novinar in glavni urednik mednarodnih založb The Slovenia ter InYourPocket.

Gastronomsko akademijo sestavljajo:

Chefi (vsaka restavracija prejme možnost treh glasov),

Gastronomska združenja (Slow Food Primorska in Štajerska, Chaîne des Rôtisseurs, Vinski konvent sv. Urbana Ljubljana in Portorož, Sommelier Master, SloVino Sommelier Club in Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije),

Mediji (Delo, Žurnal, Urban Life, Pet zvezdic, Dober tek),

Foodiji (priporočeni ljubitelji kulinarike – splošna javnost).

Neodvisna zunanja presoja: Deloitte Slovenija skladno z vnaprej določenim sistemom glasovanja opravi neodvisni pregled dela prispelih glasovnic Gastronomske akademije in glasov javnosti. Revizija t.i. “voting sistema” obsega sistematičen strokoven pregled tehničnega in organizacijskega vidika zagotavljanja verodostojnosti v samem procesu.

Končni izbor je po oceni organizatorja skladen s pravili glasovanja, rezultati glasovanja pa so pregledani s strani družbe Deloitte revizija.

Potek glasovanja: Kako je Nadzorni odbor pripravil izbor 250 restavracij?

Na podlagi strokovnih kriterijev in osebnih izkušenj je Nadzorni odbor pripravil obširen seznam restavracij, za katere je presodil, da s kulinarično ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo odlično kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelil na štiri regije vzoru STO-ja; Alpska Slovenija, Mediteranska & Kraška Slovenija, Termalna Panonska Slovenija ter Ljubljana & Osrednja Slovenija.

Izbor poteka v treh fazah

Širši nabor 250 restavracij je pripravil Nadzorni odbor, ki je seznam nato predal v glasovanje Gastronomski akademiji. Njihovi glasovi nosijo 75 % moči končne ocene. Na podlagi rezultatov iz prvega kroga glasovanja organizator pridobi polovični seznam restavracij in ga preda v glasovanje širši javnosti, ki bo preko spleta in družbenih omrežij pozvana h glasovanju v začetku marca 2020. Glasovi javnosti nosijo 25 % moči končne ocene.

STROKOVNO GLASOVANJE (Gastronomska akademija) :

Kdaj: 1. do 29. februar 2020

Kdo: Članih društev Gastronomske Akademije, po trije predstavniki vsake restavracije, mediji ter foodiji po pravilu ena oseba en glas;

Koga: vse restavracije uvrščene v izbor – 250

JAVNO GLASOVANJE (Glasovi ljudstva):

Kdaj: 1. do 31. marec 2020;

Kdo: Celotna javnost po pravilu ena oseba en glas;

Koga: top 100 restavracij iz strokovnega glasovanja;

Glasovanje se bo zaključilo konec marca 2020. Zaključni dogodek bo potekal 5. maja 2020 v restavraciji Evergreen, Smlednik, pospremljen s konferenco Gostinec 4.0, podelitvijo nagrad in t.i. Fine Dine dobrodelno večerjo izpod rok najboljših kuharjev.

STARE REGIJE, NOVE RESTAVRACIJE

V letu 2020 se ocenjuje 250 restavracij v vseh regijah, od teh je 49 novih, ki so na listo umeščene prvič;

Alpska Slovenija: 56 restavracij – 7 novih

Mediteranska & Kraška Slovenija: 63 restavracij – 15 novih

Termalna Panonska Slovenija: 45 restavracij – 10 novih

Ljubljana & Osrednja Slovenija: 86 restavracij – 17 novih

Seznam TOP 100 najboljših restavracij THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS 2020 je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com.

Dogodek si lahko ogledate tudi prek uradne Facebook strani na spodnji povezavi:

https://www.facebook.com/THESLOVENIA/videos/2809916335766586/

https://www.facebook.com/THESLOVENIA/videos/3059126384098829/

OKROGLA MIZA SLOVENIJA, GASTRONOMSKA DESTINACIJA

Z gosti okrogle mize smo se dotaknili prihajajočega izbora, zakaj je pomembno sodelovanje z različnimi združenji in strokovnjaki s področja gastronomije in enogastronomije.

Izjave sogovornikov okrogle mize:

Uvodna misel mag. Nika Slavnića (predavatelj, direktor in pobudnik projekta The Slovenia Restaurant Awards) je bila, da hrana že dolgo ne pomeni polnega krožnika, ampak postaja vedno bolj ponudba za radovedne in aktivne goste.

Mag. Helena Cvikl (v. d. generalnega direktorja Direktorata za turizem): “Kje vidimo priložnost za rast slovenskega turizma s področja gastronomije?” Dobili smo strategijo trajnostnega turizma 2017-2021, kjer je gastronomija produkt večjega obsega in pomena. Poudarila je, da je evropska gastronomska regija širok projekt, ki zajema 21 partnerjev, med njimi je tudi Ministrstvo za zunanje zadeve ter približno 68 prireditev.

Karina Cunder (Delo): Zato, da postanemo kulinarična destinacija, potrebujemo v prvi vrsti jedce. Publiko imamo in moramo se zavedati, da imamo gastronomijo.” 30 % turistov meni, da je dobra kulinarična izkušnja eden od vrhuncev njihovega potovanja.

Barbara Zmrzlikar (vodja projekta EGR na Slovenski turistični organizaciji):Vloga STO-ja je ta, da smo v prvi vrsti pripravili akcijski načrt razvoja in trženja gastronomske destinacije in turizma Slovenije. Vsi globalni trendi kažejo, da se tudi velike destinacije želijo vračati k naravi, kakovostnim sestavinam, pristnosti in vse to Slovenija ima.

prof. dr. Janez Bogataj (etnolog): “Gastronomijo imamo takšno, kakršne imamo turiste, in struktura turistov nam pove kakšno imamo gastronomijo, vsekakor pa so izjeme.” Poudaril je, da bi morali že v osnovi imeti odnos do spoštovanja gastronomske tradicije in ne zgolj zato, ker to narekujejo trenutni trendi. Hrana in tudi strežno osebje bi morali biti pojem reda, ki ga izkazujejo z vedenjem, videzom, oznakami. To je nekaj, kar bi bilo treba posodobiti.

Chef Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono): “Hrana je nekaj, kar pristane na krožniku, vendar za tem stoji zgodba, ki jo začnejo pripovedovati že lokalni predelovalci.” Sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane in pijače je samo po sebi samoumevno. Najpomembnejša stvar je, da so sestavine lokalne (tudi iz drugih slovenskih regij) in sezonske.

Marjan Cukrov (vodja delovne skupine Slovenija evropska regija gastronomije): “Plani in možnost sodelovanja med segmenti, kot so kmetijstvo, turizem in prehrana, ima velik potencial.”

J. S.

Galerija

_zzzzzrest (1)
_zzzzzrest (2)
_zzzzzrest (3)
_zzzzzrest (4)
_zzzzzrest (5)
_zzzzzrest (6)
_zzzzzrest (7)
_zzzzzrest (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava