Obletnica delovanja prve posavske skupine društva Šola zdravja

3.6.2020 | 11:50

Obletnica delovanja prve posavske skupine društva Šola zdravja
Obletnica delovanja prve posavske skupine društva Šola zdravja
Obletnica delovanja prve posavske skupine društva Šola zdravja

Teden dni po »novem začetku« skupinske jutranje vadbe po metodi 1000 gibov, v ponedeljek, 1. junija 2020, je brežiška skupina, kot prva delujoča skupina v Posavju, obeležila 4. obletnico delovanja. Čeprav je razglašen konec pandemije koronavirusa, so določeni ukrepi še veljavni, zato smo letošnjo obletnico prilagodili trenutnim razmeram. Opažamo, da smo tudi starejši še prilagodljivi, povprečna starost naše skupine je 70 let. Ta lastnost se nam v teh časih zdi zelo pomembna. Zjutraj učiteljice pred športno dvorano čakajo na učence, da jih popeljejo v učilnice, od 23. maja dalje se tudi mi zbiramo na parkirišču za športno dvorano kjer telovadimo. Čeprav nas je običajno med 35 in 45, je za vse dovolj prostora in vzdržujemo predpisano medsebojno razdaljo. Na splošno smo se prilagodili trenutni situaciji in nekaterih vaj ne naredimo tako kot po navadi, npr. po začetnem teku se ne postavimo v krog in se ne primemo za roke, ampak se samo razporedimo po prostoru. Čeprav je manj medsebojne verbalne komunikacije, vseeno smo zadovoljni, da se po 48 dneh, ko ni bilo skupinske vadbe, vsako jutro srečamo s prijateljicami in prijatelji. Med njimi jih dobra polovica skupaj telovadi že 4 leta.

Običajno za obletnico imamo drugačen načrt, saj si vsako leto organiziramo izlet. Letošnjo obletnico pa smo obeležili z običajno jutranjo vadbo, po vadbi smo šli na kavo in krajši sestanek v naravo pod kozolec, da smo se seznanili z aktualnimi zadevami v društvu in se dogovorili, katere aktivnosti bo v letošnjem poletju mogoče izpeljati. Aktivnosti bomo prilagajali razmeram, upamo le, da bo skupinska vadba mogoča vse leto in da bo mogoča tudi hoja za zdravje – tako krajši sprehodi po Vrbini ob torkih, kot tudi daljši pohodi 2 x mesečno ob četrtkih. Zelo si bomo prizadevali, da bomo imeli še letos 1. srečanje skupin iz Občine Brežice, ki naj bi bilo v Cerkljah ob Krki. Trenutno v brežiški občini deluje 6 skupin, ta mesec pa se obeta nova skupina na Veliki Dolini. Veseli in ponosni smo, da naše delovanje, ki je koristno tako za fizično kot duševno zdravje, prepoznava in podpira tudi Občina Brežice in njen župan, gospod Ivan Molan.

Nekaj izjav članic skupine Brežice, zakaj prihajajo vsako jutro na vadbo:

"Članica sem, ker se počutim odlično tako po jutranji vadbi kot po druženjih." (Marija, 59 let)

"Dobivam motivacijo za redno gibanje in jutranjo vadbo." (Marinka, 70 let)

"Uživam v jutranji telovadbi in torkovih pohodih." (Marija, 74 let)

"Živim sama, jutranja telovadba in družba me »držita pokonci«." (Jožica, 83 let)

"Naredim nekaj zase, se napolnim s pozitivno energijo. Med seboj imamo lepe odnose, smo prijazni, enaki, radi se imamo, se podpiramo in družimo." (Jerica, 65 let)

Ana Kupina, vodja skupine Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava