FOTO&AVDIO: Grad Mirna ima novega lastnika

23.6.2020 | 12:40

 FOTO&AVDIO: Grad Mirna ima novega lastnika
 FOTO&AVDIO: Grad Mirna ima novega lastnika
 FOTO&AVDIO: Grad Mirna ima novega lastnika

Le nekaj ur po poletnem solsticiju je Marija Kerševan ključe gradu Mirna predala Kailashu Kokopelliju, zvočnemu terapevtu, multiinstrumentalistu in umetniku, ki je s svojo vizijo razvoja gradu prepričal Tatiano Rodriguez Anderson, da je postala nova lastnica gradu.

Kailash Kokopelli zdravilne učinke zvoka raziskuje že od zgodnjih 90ih let prejšnjega stoletja, preden je odkril mirnski grad je 12 let živel in delal na Švedskem. Na Mirni je bil prvič pred enim letom, na grajskem griču je bil na junijsko polno luno, ko je sonce zahajalo. »Verjamem, da nas je grad na nek način poklical, da bi nadaljevali vizijo Marka Marina. Imel je vizijo, da bi bil grad kulturno in umetniško središče in to je tudi naša vizija, poleg skrbi za dobro počutje in izvajanje zvočnih terapij. V prihodnji letih bomo vzpostavili šolski, izobraževalni, raziskovalni in terapevstki center,« pravi Kailash Kokopelli. (- pripeta tonska izjava K. Kokopellija v angleškem jeziku)

Že kot mladinec, kasneje kot podjetnik in predstavnik v svetu krajevne skupnosti ter njen predsednik je Dušan Skerbiš stal ob strani dr. Marku Marinu in mu pomagal pri obnovi gradu, zadnja leta pa je številne skupine vodil po gradu in jim pripovedoval zgodbo dr. Marka Marina in njegove ljubezni do dviganja gradu iz ruševin.

Na prvi poletni dan je predstavnik nove lastnice prevzel ključe, župan Dušan Skerbiš pa mu je kot izraz dobrodošlice izročil zastavo z mirnskim grbom. »Po zimskem spanju, spomladanski utrujenosti prihaja svežina poletja. Z nakupom gradu, ki je danes dobil uradno s primopredajo ključev tudi novega lastnika, se bo v poletje prebudila tudi Speča lepotica, grad Mirna, ki jo že od leta 62 obuja Marko Marin. Takrat so bile ruševine, danes je Speča lepotica že v veliki, lepši, novi obleki. In jutri? Grad bo še lepši. Imel bo vsebino, imel bo tisto, kar si želijo Mirnčani – lepoto skupaj z Mirno(- pripeta tonska izjava D. Skerbiša)

Grad Mirna je v pisnih virih prvič omenjen leta 1165, med drugo svetovno vojno so ga požgali, po njej večkrat minirali in skoraj povsem porušili. Leta 1962 je ruševine v 99-letno uporabo dobil dr. Marko Marin, profesor za gledališko zgodovino na Akademiji za radio, film in televizijo. V 90. letih prejšnjega stoletja je po t. i. Jazbinškovem zakonu postal tudi lastnik gradu, ki je kmalu dobil še eno ime – Speča lepotica. Ko je dr. Marin leta 2015 umrl, je lastnica postala njegova polsestra, ki je grad prodajala prek nepremičninske agencije Remax, kupca pa je zastopala nepremičninska agencija Novi list.

P. K. L.

Zvočni zapisi

Dušan Skerbiš

Kailash Kokopelli

Galerija

_zzzzzzzmirna (00)
_zzzzzzzmirna (01)
_zzzzzzzmirna (02)
_zzzzzzzmirna (03)
_zzzzzzzmirna (04)
_zzzzzzzmirna (05)
_zzzzzzzmirna (06)
_zzzzzzzmirna (07)
_zzzzzzzmirna (08)
_zzzzzzzmirna (09)
_zzzzzzzmirna (10)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava